Lučinové koblížky a Petrova specialita
Suroviny: 250g hladké mouky, 250g Lučiny, 4 vejce, 2 lžíce mléka, 1 prášek do pečiva, 2 lžíce rumu, 1 vanilkový cukr, sůl, olej na smažení, moučkový cukr.
Postup: V míse smícháme mouku s práškem do pečiva, přidáme sůl, vejce, mléko, rum, vanilkový cukr a lučinu. Vznikne nám kašovité těsto. Lžící namočenou ve studené vodě vykrajujeme malé kousky a vkládáme je do rozpáleného oleje na pánev nebo do fritovacího hrnce a prudce smažíme je dorůžova z obou stran. Nakonec pocukrujeme moučkovým cukrem.
Petrova specialita
Suroviny: Majonéza, smetana, Niva, vejce.
Postup: Majonézu smícháme se smetanou. Pár lžic této směsi dáme na dno misky, posypeme strouhanou nivou a nasekaným vejcem natvrdo. Vrstvy střídáme dokud není miska plná. Nakonec vše zalijeme majonézou a dáme na 2 hodiny do lednice. Podáváme s celozrnným pečivem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.