Plněné bramborové řízky

Suroviny: Těsto: 600g brambor, 1 žloutek, hrubá mouka, sůl, strouhanka na obalení a olej na smažení, na ozdobu sýr feta. Náplň: 300g čerstvých žampionů, 1 cibule, 1 vejce, sůl, mletý pepř a nasekaná petrželová nať.

Postup: Drobně nakrájenou cibuli orestujeme na oleji společně s nakrájenými žampiony. Podusíme, přidáme rozšlehané vejce a vznikne nám hustá směs. Osolíme, opepříme, můžeme přidat nasekanou petrželku, dobře promícháme a necháme vychladnout. Brambory uvaříme ve slupce a necháme je vychladnout. Potom je najemno nastrouháme, přidáme sůl, žloutek a hrubou mouku. Vypracujeme si těsto, rozdělíme ho na stejné části. Z každé uděláme placku, kterou naplníme směsí, přeložíme na půl. Zformujeme do tvaru řízku, obalíme ve strouhance a opečeme z obou stran. Smažené řízky posypeme sýrem feta.

autor: Petr Novotný

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.