Silvestrovské flambované palačinky

Suroviny : Na palačinky 250g hladké mouky, 3 vejce, půl litru mléka, 2 lžíce oleje nebo rozpuštěného másla, 60g cukru a půl lžičky soli. Na omáčku 1 velký pomeranč, 60g másla, 30g krupicového cukru a 4 lžíce pomerančového likéru.

Postup: Do mísy prosejeme mouku, uprostřed uděláme důlek, přidáme vejce a smícháme s moukou. Po troškách přiléváme mléko s olejem a vše postupně mícháme, dokud nám nevznikne tekuté a hladké těsto. Dochutíme solí a cukrem a necháme nejméně hodinu odpočinout. Pánev vytřeme chlebem, který je nasáklý tukem (před každou palačinkou) a usmažíme tenké (jako list papíru) palačinky.

Omáčku začneme dělat asi půl hodiny předtím než začneme palačinky podávat. Nastrouháme asi půl lžičky pomerančové kůry, potom pomeranč rozkrojíme a vymačkáme z něj 5 lžic šťávy. Vše dáme spolu s máslem a cukrem do velké pánve, zahříváme na mírném ohni dokud se máslo nerozpustí. Palačinky přeložíme do tvaru šátečku a složíme je na pánev s tou omáčkou. Důkladně prohřejeme. V malém kastrůlku na mírném ohni nahřejeme likér, potom ho odstavíme a zapálíme. Takto hořícím likérem přelijeme palačinky.

Dobrou chuť Vám přeje Petr Novotný a Český rozhlas Sever!