Na kolech do Indie: Telegraficky z Nepálu

17. říjen 2016

Zdravíme z Lumbini, rodiště prince Siddhárthy Gautamy. Indickou Himaláj jsme vyměnili za nepálskou nížinu. Místo mrazu a větru nás trápí vedro a komáři. Je to ale jen malá daň za všechny ty krásné okamžiky a naplno prožité dny.

Zdravíme z Lumbini, rodiště prince Siddharty Gautamy. Indickou Himaláj jsme vyměnili za nepálskou nížinu. Místo mrazu a větru nás trápí vedro a komáři. Je to ale jen malá daň za všechny ty krásné okamžiky a naplno prožité dny.


Nepálci jsou oproti Indům přívětivější a přátelštější. Lidé ve vesnicích moc nemluví anglicky, takže komunikace je někdy hodně základní. Úsměvy a pozdravy tu ovšem lidé nešetří, proto se tu cítíme dobře.

Cestování v nížinách Nepálu je pro cyklisty v pohodě

Nepál je na tom ekonomicky hůř než Indie. Pro nás to má ten pozitivní dopad, že tady v nížině lidé k dopravě používají nejčastěji čínské bicykly. Ti majetnější jezdí na motorkách a jen hrstka vlastní auta. Pohyb na kole je tedy ve zdejším provozu mnohem příjemnější a bezpečnější.

Se změnou klimatu se změnily u běžně dostupné plodiny. Nejčastěji se tu uspokojujeme banány, které tu rostou velmi hojně. Z ovoce tu teď navíc mají jen jablka. Ty naše česká jsou ovšem lepší. Často se dá sehnat i čerstvý kokos. Už se ale nemůžeme dočkat, až začnou dozrávat papáje...

Jídlo v restauracích je podobné indickému, jen mnohem míň rozmanité. Nejlepší volbou je nepálské thali ‒ vařená zelenina a dhál (různé druhy fazolí v omáčce) v kombinaci s rýží a roti (placka z mouky a vody, v Indii tomu říkají čapátí).

Cesta nás mění...

Krajina se nám velmi změnila ‒ zezelenala. Zuzka podotkla, že tady vyroste i klacek, když ho zasadíš. Flóra je tu velmi bujná.

Tygra jsme naštěstí ještě nepotkali, krokodýly už jsme ale viděli

Fauna je tu pro nás taky velmi exotická. Podél silnic se pasou vodní buvoli, kolem silnice se občas potloukají opice. Prý tu mají i slony a tygry. Ty jsme ještě nezahlédli, ale z mostu jsme jednou pozorovali krokodýly v řece. Zuzka od té chvíle odmítá kempovat u řeky.

Míříme směr Pokhara a následně Káthmándú. V Pokaře bych pro vás chtěl „uvařit“ report ze Zanskaru a Ladakhu v Indické Himálaji. Cykloputování tam byl opravdu nezapomenutelný zážitek.

Všechny opravdu vřele a zdravíme z tepla a vlhka Nepálu!

autor: ZigZagCycling
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.