Dobráci Semily 1 mají opravdový poklad – parní stříkačku starou 111 let

27. listopad 2015
Dobráci roku

V Semilech mají 5 sborů dobrovolných hasičů. Ten s názvem Semily 1 je jedním z nich. V partě Sboru dobrovolných hasičů Semily 1 je 96 hasičů, téměř polovinu tvoří děti a nechybějí ani ženy. „Samozřejmě, že bez žen bychom se tu neobešli, hlavně na těch akcích, které děláme během roku, “ chválí semilské hasičky starosta SDH hasičů Marek Vrtilka.

O hasičské juniory se v Semilech stará i paní Stanislava Bradnová. „Chováme je tu jako maminky a jezdíme s nimi na hasičské tábory, zkrátka o ně pečujeme s láskou a občas utřeme i slzičku, když se dětem na táboře stýská,“ říká paní Stanislava Bradnová.

„Ale nepečujeme jen o děti, staráme se i o vyžití v obci, na různých akcích pečeme sejkory, třeba osm set kusů a náš stánek mívá vždycky nejdelší frontu,“ dodává paní Bradnová. Velkým pokladem, který SDH Semily 1 ukrývá v hasičské zbrojnici, je prastará parní stříkačka.

„To je taková naše chlouba, stará babička z roku 1904, která letos slavila rovných 111 let a dokonce má tři zápisy v knize rekordů,“ chlubí se Ladislav Brukner, zástupce velitele. Takových technických klenotů, jako mají v Semilech, není prý mnoho.

„V rámci Evropy patříme mezi rarity, třeba Polsko má dvě mašinky, na Slovensku jsou asi tři,“ doplňuje Ladislav Brukner a vzkazuje posluchačů a fanouškům: „Uvidíme, jestli jsme Dobráci roku. Podpořte nás!“ „

Poslechněte si víc dnes po 15. hodině a ve stejném čase i v neděli na frekvencích 88,8 FM, 102,3 FM a 97,4 FM.

Dobrovolné hasiče Semily 1 můžete v soutěži Dobráci roku až do pátku 4. prosince 2015 do 15:00 hod podpořit zasláním SMS tvaru DOBRACI(mezera)SEMILY na číslo 900 11 04.

Další losování v soutěži Dobráci roku určilo, že příštím sborem, za kterým se vypravíme, bude sbor z Očihova. Medailonek tamních dobrovolných hasičů odvysíláme 4. prosince 2015 po 15. hodině.

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.