Nové hasičské auto – to je vánoční dárek SDH ze Smržovky

22. prosinec 2015
Dobráci roku

Dobráci ze Smržovky jsou údajně třetím nejstarším sborem dobrovolných hasičů v České republice. Založení hasičského ansámblu se datuje k roku1868, letopočet mají ostatně vyšitý i na slavnostních hasičských praporech.

Ježíšek ke smržovským hasičům dorazil už v první polovině prosince a byl hodně štědrý. „Máme novou tatrovku, koupit zbrusu nové auto se povedlo díky dotacím a přispění Městského úřadu ve Smržovce,“ pochvaluje si Tomáš Engel, velitel SDH jejich předvánoční garážový přírůstek.

Podle něj je to hodně velký vánoční dárek, který s nimi bude absolvovat – alespoň ze začátku – spíš občasné kondiční jízdy, hasiči chtějí vůz šetřit. „Na požáry a různá neštěstí ho budeme brát radši míň,“ tvrdí velitel sboru. A vězte, že jména nedávají jen námořníci svým lodím, ale i hasiči svým čtyřkolkám.

„Přemýšlíme o tom, už jsou nějaké návrhy, když to je tatra, tak jsem přemýšlel, že by se mohla jmenovat Drtikol,“ dodává Tomáš Engel. Za obrovský hasičský dárek poděkoval na mikrofon Českého rozhlasu Sever i strojník a místostarosta SDH, Pavel Krykorka.

„Moc a moc děkujeme všem, kteří na pořízení auta přispěli, je to už skoro počítač, byl tu i technik, který nás musel pořádně proškolit.“ Hasiči ze Smržovky vyráželi v minulosti do terénu za plameny bohužel i o Vánocích. „Na svátky jsme vyjížděli, to si pamatuju, to tenkrát tady ve Smržovce hořel komín, ale dopadlo to dobře,“ vzpomíná velitel.

Dobrácká parta se v hasičárně schází nejenom o nejkrásnějších svátcích roku. „Hasiči se ve Smržovce schází skoro pořád, na Vánoce nechybí přípitek, něco dobrého k jídlu, někdo odchází dřív a někdo až k ránu,“ říká Jiří Kolář, bývalý starosta SDH, který je u smržovských hasičů už přes 40 let.

Chloubou smržovských hasičů jsou ale ženy a děti. Obě kategorie trénují hasičinu a jezdí na soutěže. O největší úspěch hasiček ze Smržovky se letos postarala Sabina Votočková, která město reprezentovala na celorepublikovém kole v hasičském sportu, kde vybojovala bronz.

„Byla sranda, moc jsme si to užili, umístění myslím že bylo dobré, třetí na sto metrů s překážkami, pátá na dvojboji a celkově třetí,“ usmívá se skromně mladá hasička, která má bronzovou trofej doma.

Poslechněte si víc dnes odpoledne po 15. hodině na frekvencích:
Liberecko a Jablonecko 102,3 FM
Harrachov, Tanvald, Desná, Smržovka 107,9 FM
Frýdlantsko a Novoměstsko 97,4 FM
Ústecko, Novoborsko a Českolipsko 88,8 FM

Dobrovolné hasiče ze Smržovky můžete v soutěži Dobráci roku až do pátku 1. ledna 2016 do 15:00 hod podpořit zasláním SMS tvaru DOBRACI(mezera)SMRZOVKA na číslo 900 11 04.

Další losování v soutěži Dobráci roku určilo, že příštím sborem, za kterým se vypravíme, bude sbor z Hory Svaté Kateřiny. Medailonek tamních dobrovolných hasičů odvysíláme 1. ledna 2015 po 15. hodině.

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio