Správný hasič má být jako rytíř, říká člen SDH Příchovice

12. únor 2016
Dobráci roku

Český rozhlas Sever hledá Dobráky roku! Tentokrát jsme natáčeli se sborem z Příchovic na Jablonecku, kde je každý třetí dobrovolným hasičem. Hasičská parta z obce, která v létě i v zimě přitahuje zástupy turistů, navíc táhne za jeden provaz.

Novým přírůstkem do hasičské rodiny z Příchovic je tatra, která členy sboru vozí na zásahy od léta minulého roku. „Je to zbrusu nové vozidlo, v terénu dokáže opravdu divy,“ tvrdí Stanislav Pelc, starosta SDH. „Auto přišlo na 7 milionů, milion dala obec a zbytek jsme sehnali z dotací a od sponzorů,“ vysvětluje Stanislav Pelc, odkud hasiči sehnali peníze na nový vůz. Na novou tatru se v Příchovicích a okolních obcích sbírali peníze jako na Národní divadlo. „Zapojili se nejen Příchovice, ale i Kořenov, Rejdice, Polubný, Jizerka a vybralo se 780 tisíc,“ doplňuje starosta sboru.

Společenský dům, to je jejich sídlo

Hasiče z Příchovic byste v hasičárně jen marně hledali. Jejich sídlem je společenský dům. „Máme jej pronajatý od obce, staráme se o něj, v budově se konají, plesy, maškarní bály, diskotéky,“ vysvětluje Vojtěch Vacek, mladý člen sboru.

Příchovičtí spolupracují i s německými hasiči z předměstí Lipska. „Letos je to už 48 let, co s nimi spolupracujeme, je to nepřetržitá družba, setkáváme se každý rok,“ popisuje Stanislav Pelc fungování spolupráce českých a německých požárníků.

135 let tradice, 77 členů SDH

SDH Příchovice letos oslaví 135 let od založení sboru, které se datuje k roku 1881. I s dětmi má sbor 77 členů, zásahová jednotka čítá 14 členů, pyšní jsou požárníci hlavně na družstvo hasičských dorostenek. „Holky teď skončily na třetím místě v krajském závodě a doufám, že letos půjdeme ještě dál,“ věří družstvu Petra Černá, která má ve sboru na povel i hasičskou drobotinu, co se taky zúčastňuje nejrůznějších soutěží.

„Trénujeme, scházíme se každý pátek ve čtyři u hasičárny, odkud potom chodíme na hřiště a před závody trénujeme vícekrát v týdnu,“ popisuje Petra Černá, která v Příchovicích vede i hasičský kroužek. „Máme šestnáct dětí do osmnácti let, doufám, že je to průprava do budoucna, ať už ve výjezdové jednotce, nebo jiné práci ve sboru,“ dodává.

Každoroční hasičské tábory

Parta nejmladších hasičů z Příchovic se pod vedením Petry Černé vypravuje rok co rok na hasičský tábor. „Vyrážíme v červenci, letos to bude na Stříbrný rybník,“ říká Petra Černá. Celotýdenní hasičské soustředění prý dobře upevňuje vztahy a zároveň je i přípravou na další sezónu.

Hasič jako rytíř!

Členem výjezdové hasičské jednotky se brzy stane také Vojtěch Vacek, který zatím pomáhá s vedením mládeže. Podle něj má správný hasič mít následující vlastnosti: „Odvážný, čestný, asi jako rytíř,“ říká s úsměvem budoucí hasič.

Poslechněte si víc dnes odpoledne po 15. hodině na frekvencích:
Liberecko a Jablonecko 102,3 FM
Harrachov, Tanvald, Desná, Smržovka 107,9 FM
Frýdlantsko a Novoměstsko 97,4 FM
Novoborsko a Českolipsko a Ústecko 88,8 FM

Dobrovolné hasiče z Příchovic můžete v soutěži Dobráci roku podpořit až do pátku 19. února 2016 zasláním SMS ve tvaru DOBRACI(mezera)PRICHOVICE na číslo 900 11 04.

Losování v soutěži Dobráci roku určilo, že dalším sborem, za kterým se příští týden vypravíme, je SDH ze Slavětína. Jejich medailonek odvysíláme v pátek 19. 2. 2016 po 15. hodině.

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio