Buď jak buď, buď labuť! Tak zní heslo veselých hasiček z Chrastavy

22. duben 2016
Dobráci roku

Český rozhlas Sever hledá Dobráky roku! Tentokrát jsme natáčeli se sborem dobrovolných hasičů z Chrastavy. Ve městě, které má ve znaku labuť, mají svou domovskou hasičárnu dobráci i hodně veselé hasičky, které si užívají soutěže s úsměvem na tváři a svou radost z hasičiny šíří mezi ostatní souputníky.

„Nejvíce jsme rozjeli družstvo dětí, ale máme i družstvo žen,“ říká Renata Šimíková, členka SDH a krajská starostka hasičů. „Vedeme malé děti, je to nastupující generace, takže to je potřeba,“ tvrdí. V Chrastavě mají ti nejmenší hasiči dokonce svůj kroužek, a to každý pátek od 16 do 18 hodin.

Neobyčejně veselá partička hasiček

Když jezdí chrastavské požárnice na hasičské soutěže, prý si to moc užívají. „Když tam přijedeme s tím naším vigvamem, rozložíme stan a stoly, přivezeme i pekáč buchet, k tomu nějakou tu lahvinku,“ popisuje s úsměvem Renata Šimíková. Dobrovolné hasičky jsou do hašení, soutěžení i výchovy budoucích generací natolik zapálené, že o svém soutěžním zápolení dokonce i skládají básně:

Hadice už secvaklé jsou,
holky dopředu už sprintujou.
Savice a koš už v kádi leží,
voda z mašiny už rychle běží.
Terč je nastříkaný za vteřinu –
nedalo nám to žádnou dřinu.

Že by to bylo heslo chrastavských hasičů dobrovolníků?!

Ať jsme pátý, první nebo druzí
nikdo z nás stejně nezuří.
Pohárů už máme dost,
děláme to pro radost!


Jak se říká „v obraze“ jsou chrastavští požárníci díky speciálním novinám. „Jeden výtisk si nechávám já, jeden velitel a jeden kus zakládáme do archivu,“ vysvětluje Petr Tlach a pokračuje: „Víme, co se děje v hasičském světě a jsou v nich informace i o změnách ve vedení sdružení hasičů.“

Opravují svůj dům, plánují klubovnu i ložnici

V prvním patře hasičského domu opravují hned několik místností najednou. „Tady je zázemí, které se teprve chystá,“ říká Petr Tlach a popisuje: „Támhle budu mít s velitelem kancelář, tady bude klubovna mladých hasičů.“ Kromě toho nebude chybět ani jedna specialita – místnost, která bude sloužit k přespávání hasičů v případě pohotovosti i k noclehům hasičských zahraničních návštěv.

Starosta SDH Petr Tlach a velitel sboru Petr Čálek v obležení mladých hasiček

Poslechněte si víc dnes odpoledne po 15. hodině na frekvencích:
Liberec a Jablonec 102,3 FM
Ústecký kraj, Nový Bor 88,8 FM
Česká Lípa 94,3 FM
Harrachov, Tanvald, Desná, Smržovka 107,9 FM
Frýdlantsko a Novoměstsko 97,4 FM
Semily 103,4 FM

Dobrovolné hasiče z Chrastavy můžete v soutěži Dobráci roku podpořit až do pátku 29. dubna 2016 zasláním SMS ve tvaru DOBRACI(mezera)CHRASTAVA na číslo 900 11 04.

Další losování v soutěži Dobráci roku určilo, že sborem, za kterým se příští týden vypravíme, je SDH z Braňan. Jejich medailonek odvysíláme v pátek 29. 4. 2016 po 15. hodině.

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio