Pro někoho obyčejné slovo, pro nás rodina, říkají hasiči z Nové Vsi

27. květen 2016
Dobráci roku

Český rozhlas Sever hledá Dobráky roku! Tentokrát jsme natáčeli se sborem dobrovolných hasičů z Nové Vsi u Chrastavy. Novoveští požárníci zakusili tvrdou práci během letních povodní v obci v roce 2010. Pro místní pořádají různé společenské akce, jezdí na soutěže a výjezd mají spíš zřídkakdy. Zajímavé je, že dětí je u hasičů v Nové Vsi víc než dospělých.

Za účast v soutěži můžou dobráci z dlouhé obce, táhnoucí se podél říčky Jeřice, poděkovat starostovi sboru. „Přihlásil jsem nás já, našel jsem si to na internetu,“ říká Pavel Dvořák, starosta SDH.

Dětí víc než dospělých

Hasičský sbor má za sebou dlouhou historii. „SDH v Nové Vsi bylo založeno v roce 1868, to už je hodně dávno, v dnešní době máme 42, z čehož je valná část dětí, těch je přes 30,“ popisuje Pavel Dvořák.

Dobrácké děti z Nové Vsi u Chrastavy

Velká práce během povodní

Dobráci z Nové Vsi nemají hasičsky moc napilno. „Loni jsme vyjížděli dvakrát, naštěstí těch požárů a výjezdů moc není,“ Zasahovali i u bleskových povodní v létě roku 2010. „Tehdy jsme tu jako hasiči řádili skoro 14 dní, naštěstí jsme super parta a držíme při sobě,“ říká Marek Jahelka, velitel sboru.

Poděkování starostce obce

„Chtěli bychom tímto poděkovat obci Nová Ves, potažmo starostce Renatě Hajnové, že nás podporuje v tom našem počínání a má velkou zásluhu na tom, jak to tu teď vypadá,“ říká Pavel Číla. „Děkujeme, paní starostko,“ dodávají sborově členové SDH.

Mikulášská, čarodějnice, dětské dny. Tyto všechny, ale ještě i jiné akce hasiči z Nové Vsi spolupořádají. Kromě toho stíhají jezdit i na soutěže v hasičském sportu.

A co si novoveští dobráci přejí? „Co nejméně výjezdů a aby nám to tu šlapalo, hlavně ta mládež,“ uzavírá Pavel Dvořák.

Poslechněte si víc dnes odpoledne po 15. hodině na frekvencích:

Liberec a Jablonec 102,3 FM
Ústecký kraj, Nový Bor 88,8 FM
Česká Lípa 94,3 FM
Harrachov, Tanvald, Desná, Smržovka 107,9 FM
Frýdlantsko a Novoměstsko 97,4 FM
Semily 103,4 FM

Znak SDH Nová Ves

Dobrovolné hasiče z Nové Vsi Chrastavy můžete v soutěži Dobráci roku podpořit až do pátku 3. června 2016 zasláním SMS ve tvaru DOBRACI(mezera)VES na číslo 900 11 04.

Poslední losování v soutěži Dobráci roku určilo, že finálním hasičským sborem, za kterým se příští týden vypravíme, je SDH z Jindřichovic pod Smrkem. Jejich medailonek odvysíláme v pátek 3. 6. 2016 po 15. hodině.

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio