Dobráci z Hrádku nad Nisou mají velké srdce a spolupracují i s kolegy ze Žitavy

23. říjen 2015
Dobráci roku

Dobrovolní hasiči z Hrádku nad Nisou letos oslavili rovných 145 let fungování. Podobně vysoké číslo se týká i počtu členů dobrovolného hasičského sboru. „Je nás hodně, nějakých sto čtyřicet včetně předškoláků, žáků, dorostenců, žen i těch starších hasičů,“ chlubí se Jaromír Mottl, velitel SDH v Hrádku nad Nisou.

„Od roku 1991 spolupracujeme s jednotkou z německé Žitavy a za tu dobu jsme uskutečnili spoustu společných cvičení i setkání, občas nějaký společný zásah,“ doplňuje Jaromír Mottl. Mezi nejpernější chvíle, které hrádečtí hasiči zažili, patřily zásahy při povodních v roce 2010.

„Tenkrát jsme s holkama pomáhaly a rozvážely jsme polévky po městě a okolních postižených oblastech,“ vzpomíná hasička Zuzana Anderlová. Usměvavé hasičky z Hrádku mají velké srdce, letos na jaře totiž uspořádaly sbírku pro Dětský domov v Jablonném v Podještědí.

„Nakonec se sešlo dvanáct pytlů plných hraček i nového oblečení, které jsme s kluky hasiči do Jablonného dovezli a děti tam měli velkou radost. Byla to úspěšná akce,“ hodnotí Zuzana Anderlová.

Podle Jakuba Zimy, který má v dobrovolném hasičském sboru funkci technika a zdravotníka, jsou hrádečtí hasiči dobrá parta, která umí zvládat výjezdy s úsměvem. „To musíte brát s humorem, jinak by to ani nešlo, zároveň ale musíte mít úctu vůči okolí, lidem, vůči všemu.“

Dobrovolné hasiče z Hrádku and Nisou můžete v soutěži Dobráci roku až do pátku 30. října 2015 do 15:00 hod podpořit zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) HRADEK na číslo 900 11 04.

Další losování v soutěži Dobráci roku určilo, že příštím sborem, za kterým se vypravíme, bude sbor z Libočan. Medailonek tamních dobrovolných hasičů odvysíláme 30. října 2015 po 15. hodině.

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.