Hasiči z Čisté u Horek hrají divadlo, zpívají a dokonce i baletí!

1. duben 2016
Dobráci roku

Český rozhlas Sever hledá Dobráky roku! Tentokrát jsme natáčeli se sborem z nejvýchodnější obce Libereckého kraje – v Čisté u Horek. Tamější dobrovolní hasiči jsou součástí kulturního dění. Už deset let provozují divadelní spolek, zpívají, tvoří ve filmovém studiu a dokonce neváhají ani zahrát si na baletky…

Sbor dobrovolných hasičů v Čisté u Horek čítá 102 členů. „Na to, že obec má asi 580 obyvatel, je to poměrně hodně, přibližně každý pátý v obci je hasič,“ říká s úsměvem Kamila Stehlíková, která je také členkou SDH. „Jsme hodně velká rodina,“ dodává.

Český rozhlas Sever a svezení hasičským autem

Natáčení Českého rozhlasu Sever s dobráky z Čisté začalo poněkud netradičně. Okružní jízdou – svezením hasičským autem po obci. „Projíždíme kolem staré hasičské zbrojnice, je to budova, která slouží hasičům už od roku 1899 a dnes už je používaná spíš jako skladiště sportovního materiálu pro náš kroužek mladých hasičů,“ komentuje Ladislav Jiřička, velitel sboru a starosta Čisté u Horek.

Kroužek mladých hasičů, který starší hasiči věnují těm nejmladším zájemcům o hasičinu, připravuje pro děti různé akce. Jezdí na výlety, exkurze a prý si užívají. Ale taky pilně pracují. „Snažíme se vést děti k patriotismu, aby měly rády svou obec a měly vztah ke společnému majetku,“ říká Ladislav Jiřička a jeho slova potvrzuje i malá hasička Zuzka: „Uklízíme silnice a čistíme rybníky.“

Čtyřka dobrovolných hasičů, která by mohla vyjet do akce

Hasičské veselení ve spolkovém domě

Spolkový dům. To je místo, kde se početný sbor dobrovolných hasičů z Čisté u Horek schází. Rozhlasový mikrofon uvítali hasiči – divadelníci v kostýmech krále a královny. Hasiči totiž mají i svůj divadelní spolek – Floriánek.

„Už deset let se tu snažíme vytvářet různé věci, natočili jsme dvě pohádky, natáčíme filmy, dokumenty,“ popisuje Roman Hampl, hasič, principál a režisér divadelního spolku. „Tady je taková parta, že i hasiči můžou mít divadelní spolek,“ tvrdí Markéta Veselá, hasička a divadelnice z Čisté u Horek.

Hasiči, co baletí!

„Hasiči u nás mají ještě mužský balet, což je taková recesistická skupina ČAMBAS,“ vysvětluje Ladislav Jiřička a pokračuje: „Chtěl jsem ale upozornit na to, že letos máme desetileté výročí hasičské hudební skupiny.“

V Čisté u Horek to díky dobrovolným požárníkům kulturně žije. Před časem někteří hasiči neváhali ani navléct dámské punčocháče a vystoupit s baletem před spoluobčany. „My jsme vystupovali asi pětkrát nebo šestkrát, měli jsme docela úspěch, ale kolena přestala sloužit, a tak jsme teď v odpočinku,“ uzavírá s úsměvem Roman Hampl.

Poslechněte si víc dnes odpoledne po 15. hodině na frekvencích:

Ústecký kraj, Nový Bor, Česká Lípa 88,8 FM
Liberec a Jablonec 102,3 FM
Harrachov, Tanvald, Desná, Smržovka 107,9 FM
Frýdlantsko a Novoměstsko 97,4 FM
Semily 103,4 FM

Hasiči v Čisté u Horek mají i poměrně dlouhou tradici

Dobrovolné hasiče z Čisté u Horek můžete v soutěži Dobráci roku podpořit až do pátku 8. dubna 2016 zasláním SMS ve tvaru DOBRACI(mezera)CISTA na číslo 900 11 04.

Další losování v soutěži Dobráci roku určilo, že sborem, za kterým se příští týden vypravíme, je SDH z Varnsdorfu. Jejich medailonek odvysíláme v pátek 8. 4. 2016 po 15. hodině.

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio