Filmové kalendárium: Milada

8. únor 2017
Filmové kalendárium

Dnes zase provětráme rodinné vztahy, a to díky ženám, které by měly být stále mladé. Je 8. února a v kalendáři je jméno Milada.

Hotel Modrá hvězda je jeden z nejvýraznějších filmů 30. a 40. let. Přesně je z roku 1942, a to se ve filmu nějaké náročnější téma moc řešit nedalo. Takže Oldřich nový si měl brát Miládku - Adinu Mandlovou, ale dal přednost Zuzance, kterou hrála Nataša Gollová. Milada by mu ale zase nezestárla, protože její jméno znamená "mladá".

Ve 40. letech dali rodiče jméno Milada každý rok osmi stům holčičkám. Naproti tomu dnes je to sotva deset, patnáct ročně, takže českým Miladám je v průměru 67. V České republice máme přes 26 a půl tisíce Milad, v severních Čechách nejvíc na Liberecku, přes 260. Kolem dvou stovek jich najdeme ještě na Ústecku a Teplicku.

A nemůžeme zapomenout ani na Miládku ze seriálu Vyprávěj. To je ta protiva, co ji tak geniálně hraje Mahulena Bočanová. Nevěřili byste, ale umí i pochválit. Přesvědčte se.

I když u téhle Miládky je jasné, že jen tak ta pochvala nebude. Přesto jí i všem ostatním Miladám popřejeme k svátku hodně štěstí a zdraví, protože mládí už přece mají!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.