Filmové kalendárium: První máj

1. květen 2017
Filmové kalendárium

Dobré ráno a krásný sváteční den - dnes máme dvě možnosti: buď můžeme oslavovat lásku, anebo práci. Nevím jak vy, ale my dáme vždycky přednost lásce. A ta je bezohledná, zmatečná, nevypočitatelná a dá se prý zahnat dobrým jídlem. Uvidíte! Je 1. máj.

Pokud vám někdy vrtalo hlavou, co to recituje pan doktor ve Vesničce střediskové, když šněruje silnici, tak teď už to víte - je to Máchův Máj. A Rudolf Hrušínský nás dnes ještě jednou čeká, nechte se překvapit - ovšem teď budeme telefonovat.

Karel Höger toho určitě věděl o lásce hodně, alespoň té filmové. Tenhle neodbytný milovník byl z filmu Čtrnáctý u stolu a na tom filmu je zajímavé třeba i to, že ho režíroval Oldřich Nový. Což byla další filmový lamač srdcí.

Další filmová ukázka je z Rozmarného léta, kde se nám zase na téma lásky sešli Rudolf Hrušínský a Jiří Menzel. Ovšem abychom to dnes úplně nepřesladili, máme pro vás návod, jak se z lásky vyléčit - je z romantického filmu s Niou Vardalos Moje tlustá řecká svatba. Poslouchejte…

Nezaručujeme ovšem, že to opravdu pomůže! Tak jak tak vám přejeme dobrou chuť a hodně lásky!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.