Filmové kalendárium: Zita

19. září 2017
Filmové kalendárium

Dnes poradíme nastávajícím maminkám, jak zajistit bezbolestný porod a připomeneme si aristokratickou herečku s krásným hlasem. Je 19. září a svátek má Zita.

„U Zity, v Podolí, žádný porod nebolí,“ zaznělo ve filmu Petra Nikolaeva Báječná léta pod psa. Poslechněte si:

0:00
/
0:00

Zity mají v životě štěstí, protože nikdy nezestárnou - Zita totiž znamená „mladé děvče“. Přesto jich u nás máme poměrně málo. V celé České republice jen 1600 Zit. U nás na severu je největší šance nějakou najít na Ústecku, tam jich žije 21. Podobně je to i na Chomutovsku.

Ten slíbený krásný hlas patřil Zitě Kabátové. Nabízíme ukázku z filmu Vladimíra Slavínského Muži nestárnou. Asi se shodneme, že Zita kabátová uměla dodat na vznešenosti jakkoli malé roli. Také hraběnce v Zapomenutém světle režiséra Vladimíra Michálka.

Na kouzlu Zity Kabátová se mezi těmi dvěma filmy nic nezměnilo, a to mezi nimi bylo více než půl století. Zita Kabátová zemřela v roce 2012 ve věku 99 let.

Všem Zitám přejeme krásné jmeniny!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.