1. letecký závod v Rakousko-Uhersku proslavil továrníka Schichta. Je to už 101 let, připomíná výstava v ústeckém muzeu

17. duben 2015

Mýdlo s jelenem a první letecký závod na území Rakouska-Uherska - to proslavilo ústeckého továrníka Johanna Schichta. Právě u příležitosti 101. výročí závodu uspořádalo muzeum města Ústí nad Labem výstavu.

Trasa vedla z Vídně přes Prahu, Terezín a Ústí nad Labem do Brna, Raabu a do Budapešti. Návštěvníci výstavy se procházejí po velké mapě s trasou závodu - po zvětšenině tehdejšího letáku.

„Jednak to byla určitá sázka na reklamu, neboť letectví tehdy strhávalo velkou pozornost. A druhá rovina byla osobní. Schichtovi se zajímali o létání. A od roku 1911 byli členy Německého vzduchoplaveckého spolku v Čechách, který měl sídlo v Teplicích. V roce 1913 pro tento spolek dokonce zakoupili balon, který nesl jméno Schicht,“ vysvětluje Martin Krsek z ústeckého muzea.

Ze stropu visí obrysy letadel a na každém z nich je jedno jméno. Jde o jména 12 účastníků závodu. Celý závod ale podle historika Martina Krska dokončily jen dvě posádky.

Výstava o letadlech by bez letadel nebyla úplná, takže i v ústeckém muzeu návštěvníci uvidí části strojů z období před rokem 1915. Vůbec poprvé je tam k vidění 10 fotografií z litoměřického muzea přímo ze Schichtova letu.

Výstava Schichtův let v Muzeu města Ústí nad Labem

„V roce 1916 litoměřické muzem spadlo, jako budova, a tudíž přišlo o velkou část sbírkového fondu. Tak jsem si říkal, že tehdy fotografie zanikly. Nezanikly. Podařilo se nám najít do této doby neznámé, nepublikované snímky, které ukazují přistání 3 účastníků Schichtova letu v Terezíně. A další zajímavé detaily. Například zde máme poslední známý snímek letounu pilota Štěploška ještě v celku. Krátce poté, co se takhle odlepil od země, tak se zřítil kousek od Štětí, kde se zranil a letadlo totálně zničil,“ popisuje Krsek.

Návštěvníci výstavy budou mít také příležitost uvidět unikátní film. O čem bude?

„To je další objev v rámci pátrání po Schichtově letu. Našli jsme v archivu Setuzy parádní film. Je to reportáž o reklamním letu v roce 1923 s letounem, který na sobě nesl reklamu Vitello - výrobku, který byl vyráběn v Schichtově pobočce v Děčíně,“ dodává Krsek.

Martin Krsek chce spolu s kameramanem Miroslavem Orosem Schichtův let zrekonstruovat - na to prostřednictvím webu startovac.cz shánějí peníze. Pokud se to podaří, tak v září vyrazí na stejnou trasu s historickými i moderními stroji. A o letu natočí film.

autor: hau
Spustit audio