Klimatizace – servis po létě

10. září 2012

Letos v létě jsme si během některých dnů užívali teploty až kolem čtyřiceti stupňů Celsia. V autech to ale kolikrát bylo i mnohem více - hlavně při nástupu do sluncem rozpálené kabiny. Klimatizace proto jela na plné obrátky, a protože se doporučuje vyčistit jí minimálně jednou ročně, přichází po sezóně určitě čas něco proto udělat.

Je vůbec nutné klimatizaci v automobilu čistit? Určitě. Ve chvíli kdy se objeví po zapnutí nepříjemný zápach, je už většinou pozdě. Systém klimatizace kondenzuje vlhkost a ta je živnou půdou pro různé roztoče, viry, bakterie a další potvůrky, které pak v autě dýcháme.

Nejvíc mikroorganismů najdeme v takzvaném výparníku, zpravidla umístěném pod palubní deskou. Vyčištění rozvodů není nic náročného. Na internetu nebo v klasickém obchodě s autodoplňky seženete speciální spreje v cenách zhruba od sta až po čtyři sta korun.

Pěnové se stříkají hadičkou přímo do průduchů uvnitř vozu. Některé spreje zase pro změnu nastříkáte přímo do sání vzduchu u motoru. Nejkomfortnější je ale sprej, který se vyprázdní celý sám uvnitř zavřeného vozu. Předtím ovšem musíte nastartovat, pustit klimatizaci a větrání na plný výkon, a zapnout vnitřní cirkulaci vzduchu. Celý proces trvá kolem deseti minut a pak už jen stačí váš vůz vyvětrat.

Správně fungující klimatizace by měla do půl minuty po zapnutí začít chladit. V opačném případě je čas objednat se do servisu. Tam se ceny pohybují kolem pětiset korun. Zaplatit ale ještě musíte doplnění klimatizace, a pokud je to nutné, výměnu filtru, který zajišťuje, aby se prach, pyly nebo kouř z jiných vozidel nedostaly dovnitř.

Na závěr pro vás máme ještě jeden tip, jak zabránit tomu, aby se vám mikroorganismy v systému větrání nemnožily a časem se neobjevil ve vašem voze nepříjemný zápach. Pár kilometrů před cílem klimatizaci vypněte a větrání nechte běžet. Vzduch, který zvenku proudí přes ventilace, všechny součásti osuší. Nezapomeňte také na to, že rozdíl teplot venku a uvnitř vozu by měl být maximálně pět stupňů. Ve chvíli, kdy vezete malé děti nebo někoho staršího, je lepší klimatizaci vůbec nezapínat.

autor: Milan Král
Spustit audio