Automobil: ochrana laku

15. říjen 2012

Koupili jste si letos v létě nový vůz, nebo chcete, aby vaše auto vypadalo stále jako nové? Zima, nejhorší období pro vaše auto, se blíží. Co dělat, aby lak našeho vozu přes zimu příliš netrpěl?

Samozřejmě nejlepší by bylo auto umýt a zavřít do garáže. Možná se pár takových motoristů i najde, většina z nás ale tohoto pomocníka potřebuje a tak je lepší ho na zimu připravit.

Mluvit teď budeme hlavně o laku a podvozku. Větší vlhkost, špína, odlétávající kamínky z posypu a hlavně sůl, to je to, co škodí kráse vašeho automobilu. Cest, jak ochránit lak a tím pádem i plechy, je několik.

Vosk je takový nejrozšířenější způsob. Nejšetrnější je samozřejmě ruční omytí celého auta a pak aplikování a rozleštění vosku. Je jasné, že ne každý si něco takové může udělat před garáží - tak alespoň navštivte ruční myčku. Dostačující jsou i ty u čerpacích stanic, některé dokážou navoskovat i podvozek, co si ale budeme nalhávat, kartáče v myčkách zrovna nejsou to nejlepší pro lak - hlavně na novém autě.

Kromě laku nezapomínejte ani na gumové a plastové části. Na trhu je velký výběr přípravků na ošetření a oživení,plastů na palubních deskách nebo gumových těsnění. Většinou v nich najdete silikonový olej, je ale dobré se podívat na jeho obsah například ve spreji.

Jestli nechcete, aby vám v zimě přimrzaly dveře, stříkněte na těsnění po ošetření ještě glycerin. I podvozek, který je nejvíc přes zimu namáhán, můžete účinně ochránit. Celý podvozek se dá nastříkat speciální barvou, nezapomeňte ale zakrýt šrouby vazelínou, co kdybyste je chtěli v budoucnu povolit. Gumové části natřete silikonovým olejem a schovejte do novin nebo igelitového sáčku. Existují dva druhy takových barev. Na části které se zahřívají a na zbytek podvozku.

Rozhodně není dobré kdekoliv na autě nechávat bláto nebo kusy přimrzlého ledu. Vlhkost pod takovou vrstvou spustí korozi a to je ten největší nepřítel každého auta. Jestli to s vnější ochranou vašeho plechového miláčka myslíte opravdu vážně, svěřte se do rukou odborníků. Bude vás to sice něco stát, tato investice se vám ale vrátí při delší životnosti vašeho auta nebo pozdějším prodeji. Jsou firmy, které se vám postarají kompletně o podvozek tak, aby voda a rez neměly šanci.

Ceny za takový nástřik se hodně liší, začínají zhruba na dvou a půl tisících, ale můžou vás stát i mnohem víc. Novinkou jsou potom ochranné fólie, které se nalepí na lak a perfektně jej ochrání před drobnými škrábanci. Účinnější, ale zároveň dražší, jsou polyuretanové, levnější jsou z PVC a tak je určitě dobré se ještě před nalepením v autoservisu zeptat, z jakého materiálu fólie je.

Ceny za polep celého osobního auta začínají zhruba na patnácti tisících. Ochránit ale takto můžete třeba jen přední kapotu, střechu, nebo zadní či přední nárazník. Připomínáme, že zima se blíží - tak nečekejte na jaro, až začne kvést příroda a vaše auto.

autor: Milan Král
Spustit audio