Ortopedi radí: cvičte s dětmi!

14. únor 2013

Ortopedi ze semilské nemocnice nenechávají nic náhodě. Civilizační choroby jako špatné držení těla, bolesti zad nebo také problémy s nohami a klouby řeší hned v zárodku. Jezdí do mateřských a základních škol, kde děti podrobují důkladné prohlídce.

U dětí je totiž ještě velmi jednoduchá cesta k nápravě. Podle Věry Sedláčkové ze semilské nemocnice stačí upravit životní styl a motivovat je k tomu, aby vstaly od svých počítačů a šly třeba lézt po stromech.

„Čím dál od města, tím jsou děti zdravější. Přece jen je vidět, že děti z vewnkova víc běhají venku a sportují...“ konstatuje Věra Sedláčková. U dětí nejčastěji odhalí špatné držení těla, které souvisí nejčastěji s tím, že děti často vysedávají u počítače a málo se hýbou.

Po prohlídce dají ortopedi zpětnou vazbu rodičům. „Aby to mělo nějaký smysl, je třeba vypsat ty nálezy... Ty pak dostane rodič dítěte společně s doporučením, co mají dělat a s případným doporučením, na koho se obrátit... Co si ale budeme namlouvat – rodiče cvičí s dětmi málo, i když to dostanou nařízené...“ konstatuje Věra Sedláčková.

autor: Eva Malá
Spustit audio