Powerjóga – očistec i očista

9. duben 2013

Chcete si zformovat postavu, poznat, jak funguje vaše tělo a ještě si u toho vyčistit hlavu? Pokud ano, je pro vás powerjóga jako stvořená. Toto populární, silově relaxační cvičení bolí. Budete se ale po něm cítit překvapivě odpočatí.

„Je to styl jógy, vzniklý z ashtangajógy. To je cvičení, staré několik tisíc let, pocházející z Indie. Pak přešla do Ameriky, a protože jí Američané nezvládali, došlo k jejímu zjemnění – tak v roce 1979 vznikla powerjóga... Unás v Čechách se powerjóga cvičí od roku 1992.“ vysvětluje lektorka Maruška Salabová.

Jak sama přiznává, začátky seznamování se s powerjógou byly opravdu těžké. Několik let si zvykala na to, jak je to náročné, jak to tahá a bolí – ale za ty výsledky to stojí, dodává mladá cvičitelka.

Po pěti letech usilovné práce a drilu, kdy jí cvičení přestalo bolet, se rozhodla, že bude svoje zkušenosti předávat dál.

A jak často by člověk měl cvičit, aby například zhubnul? „Velmi záleží na tom, jak cvičíte. Nesmíte to šidit, musíte chtít sáhnout si na dno... Ale má to samozřejmě své hranice – od jisté bolesti se trhají vazy. Pokud ale cvičíte intenzivně, výsledek je rychlý... Cvičit třikrát týdně je ideální, dvakrát je dobře, jednou je málo.“ konstatuje Salabová.

V současnosti pod jejím vedením cvičí na dvou místech v Jablonci kolem sto lidí. „To je na JHablonec, bych řekla, neuvěřitelný číslo a mám z toho velkou radost.“ dodává Maruška Salabová.

Jestli se na příliš velké posilování necítíte, má jóga mnoho dalších odnoží - stačí si jen vybrat. Podstatou každého cvičení ale zůstává úzké propojení těla a mysli.

autor: Šárka Sudová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.