Liberecká NEJ: Pantheon na Malé Skále

3. říjen 2013

Největší, nejdelší, nebo také nejkomplikovanější skalní hrad v Libereckém kraji. A nejen v Libereckém, ale i v celých Čechách. Víte, o jaký hrad jde? O hrad Vranov, který většina z lidí zná jako Pantheon. Našli byste ho na Malé Skále, v srdci Českého ráje.

Hrad měří téměř 400 metrů a je považován za nejdelší hrad v České republice. Založen byl už v 15. století a ve své historii vystřídal celou řadu majitelů – Vartenberky, Smiřické i Valdštejny.

Na začátku 19. století ho František Zachariáš Römisch nechal přestavět na památník slavných tehdejší doby – pantheon. V prostorách hradu a jeho okolí dal umístit množství náhrobků, pomníků, nápisů a letopočtů, připomínajících bájné i historické osobnosti.

Většina prohlídkové trasy vede po křivolakých schodištích, takže budete šplhat do výše, proplétat se chodbami z pískovce a přelézat hrbolaté skály... Takže netradiční a možná i nejdobrodružnější prohlídku skalního hradu můžete podniknout právě zde - je totiž individuální, bez průvodce.

Po zaplacení vstupu ale dostanete průvodcovský text, a tak se při prohlídce samotné nejen neztratíte, ale i se něco dozvíte.


Zvětšit mapu
autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio