Vyzkoušeli už jste shiatsu?

25. říjen 2013

Lidský organismus je protkaný dráhami životní energie, které Číňané nazvali meridiány. Odkud a kam tyhle energetické silnice vedou vědí terapeuti léčebné metody shiatsu. Klient je při speciální masáži oblečený a stráví při ní asi hodinu. Praktik člověka vyladí tak, aby se spustily samoléčebné procesy.

„Je to léčebná metoda na bázi akupunktury, přesahující masáž. Rozdíl mezi shiatsu a akupunkturou je v tom, že se dotýkáte klienta a místo jehel přikládáte prsty. V překladu totiž shiatsu znamená tlak prsty,“ vysvětluje Petra Poupětová, která se této léčebné disciplíně už roky věnuje.

Shiatsu masáž by neměla bolet, tlak prstů přizpůsobuje masér podle toho, jak jsou na tom jednotlivé meridiány konkrétního člověka. Meridiány přitom představují dráhu jednotlivých vnitřních orgánů.

„Například dráha jater začíná v oblasti hrudního koše, kousek pod prsní bradavkou prochází přes střed břicha a jde dál po vnitřní straně nohy až na palec,“ popisuje Petra Poupětová.

Jak shiatsu masáž probíhá? V čem se shiatsu liší od ostatních masáží? A proč by si člověk měl najít osobního praktika shiatsu, kterému důvěřuje? Poslouchejte...

Spustit audio