Chystáte se na lyže do zahraničí? Zde máte užitečné rady, na co se připravit!

2. prosinec 2013

Zimní lyžařská sezóna se pomalu rozjíždí a možná právě vy zamíříte letos na hory do zahraničí. Na co byste si měli při cestě vlastním autem do známých letovisek dát pozor?

Ať už zamíříte do Německa, Rakouska, Slovenska, Itálie či Francie, platí tady velmi podobné rychlostní limity jako u nás.

V obci je zapotřebí ohlídat 50kilometrovou rychlost, na dálnici pak 130. Jen v Německu je rychlost na dálnici pouze doporučená, jinak na ní žádná rychlostí hranice neplatí.

V Rakousku a Německu jsou o něco benevolentnější v otázce alkoholu. Pokud v těchto zemích máte řidičské oprávnění déle než dva roky, může vám hlídka naměřit až půl promile.

Alkohol

V Rakousku pozor na pásy, na Slovensku hrozí pokuta za špatně umístěnou GPS

V Rakousku si ovšem dejte pozor na připnutí pásů. Připoutaná v této zemi musí být celá posádka. Pokud ne, hrozí vám pokuta v přepočtu necelé dva tisíce korun.

V Itálii si zase dejte velký pozor na telefonování při jízdě. Takovou činnost by vám italští carabinieri ohodnotili až na šestnáct tisíc korun.

Na Slovensku je zase výslovně zakázáno mít umístěnou navigaci uprostřed předního skla, tedy ve výhledu z vozidla.

Řízení s pomocí GPS navigace

Chystáte se na hory? Pak jedině na zimních pneumatikách!

Zimní pneumatiky jsou jako u nás, tedy od 1. listopadu, povinné v Rakousku. Na Slovensku, v Německu a v Itálii musíte mít zimní obutí při zimních podmínkách, kdy je na vozovce sníh a led. Rozhodně bychom ale doporučovali bez nich za hranice vůbec nevyjíždět.

Na dálniční poplatky můžete zatím zapomenout v Německu. V Rakousku a na Slovensku vám na týdenní dovolenou bude stačit dálniční známka na 10 dnů. Slovenská vás přijde na zhruba 280 korun a rakouská na 230.

V Itálii a ve Francii se platí dálniční poplatky na mýtných branách. Na sto ujetých kilometrů si připravte v Itálii zhruba 150 a ve Francii dokonce 250 korun. Obzvlášť ve Francii se tak může celý výlet, když navíc ještě přičtete pohonné hmoty, pěkně prodražit.

Lyžování

Pozor! Pokutu můžete dostat i na sjezdovce

S policií se v zahraničí nemusíte setkat jen na silnicích. Pokutu až 900 korun za bezohledné chování můžete dostat přímo na sjezdovce. Nezapomeňte také, že lyžařská helma je v Itálii povinná do čtrnácti a v Rakousku do patnácti let.

Určitě bude dobré si před odjezdem nastudovat i lyžařské desatero Jak se chovat na sjezdovce, vydané mezinárodní lyžařskou federací, které samozřejmě platí i u nás. Rozhodně by nebylo příjemné slyšet jednotlivé body až u soudu.

autor: Milan Král
Spustit audio