Saunování ve Finsku? Plavky a špína!

5. květen 2014

Jak to chodí ve finské sauně většina lidí ví - vypotit, zchladit a odpočívat. Jak ale funguje finská sauna ve Finsku? Proč se do ní chodí v plavkách a proč z ní člověk vyjde špinavý?

Finové milují saunu a stále více Čechů jim začíná rozumět. Zatímco u nás se zatím experimentuje málo, ve Finsku mají řadu velmi zvláštních saun - například takzvanou SAVU saunu, kde je tma a zvláštní je tím, že z ní vylezete celý černí.

„Hlavní rozdíl mezi normální saunou a savu saunou je v tom, že z téhle vyjdete špinaví,“ vypráví s úsměvem Tarja, která se o saunu stará.

Potírna je v malém dřevěném srubu na břehu jezera uprostřed lesa, který si snadno spletete s krajinou v jižních Čechách. Dřevěný srub je velký asi 6krát šest metrů.

Tarja tu začíná každé ráno přesně v šest topit v obrovském ohništi suchým dřevem. Když po osmi hodinách dřevo už jen žhne, přiklopí ohniště sítem a na něj naskládá velké kameny, které akumulují teplo. A sauna otvírá.

Veřejná sauna je spíš společenská záležitost – rozhodně zapomeňte na ticho. Savusauna je jiná i v tom, že se tu nemusíte stydět - nechodí se sem v prostěradle, ale v plavkách. V potírně pořád někdo polévá žhavé kameny vodou, takže vlhkost vzduchu a teplota se tu nedá vydržet déle než pár minut. Zchladit se pak můžete skokem do ledového jezera.

Protože se v savusauně topí dřevem a komín potírna nemá, možná vás po sauně překvapí pohled do zrcadla – budete totiž celí černí.

Kolečko sauna-jezero můžete opakovat podle chuti a vlastního uvážení - saunování totiž moc pravidel totiž nemá, tedy pokud jste zdraví. Nepsaná zkušenost odsouhlasená všemi, kteří vědí své, ale praví, že soutěže o to, kdo vydrží nejdéle, jsou stejně nezdravé jako hloupé – takže opět platí: všeho s mírou!

autor: Iva Zítková
Spustit audio