Chystáte se do zahraničí? Pak nezapomeňte na povinnou výbavu!

2. červenec 2014

Chystáte se autem na cestu do zahraničí? Pak byste měli počítat s tím, že vás zastaví tamní policie a bude kontrolovat nejen vaše doklady, ale i vybavení vozu. Na co byste neměli zapomenout?

Povinná výbava vozu je ve všech státech střední a jižní Evropy víceméně velmi podobná - reflexní vesta, lékárnička, výstražný trojúhelník, náhradní pojistky a žárovky, hever, klíč a rezervní kolo, případně souprava na opravu pneumatik.

Ve Vídeňské úmluvě o silničním provozu z roku 1968 se mimo jiné praví, že povinnou výbavu určuje země, ve které je vůz registrován? Věděli jste o ní?

Vědět to nemusí ani policista, který vás zastaví, a tak bude lepší se na rozdíly ve výbavě připravit. Ano, je tady ještě možnost se dohodnout a o Vídeňské úmluvě se zmínit, ale... Co asi udělá policista, když mu naznačíte, že jste chytřejší než on?

Čtěte také

V lepším případě vás čeká cesta na stanici a hodiny čekání, než to někdo potvrdí. Pokutu ovšem můžete dostat i v případě, že nějaký prvek povinné výbavy v autě máte. Problém může být třeba jen v tom, že výbavu nemáte „při ruce“.

Platí to především u reflexní vesty. Na tu se hodně často zaměřují v Rakousku. Podle zákona je sice povinná jen pro řidiče, ale musí ji mít na sobě i členové posádky, pokud z auta vystoupí na silnici - zpravidla právě v případě nehody. V Rakousku vám také v kabině nesmí chybět lékárnička a výstražný trojúhelník. Mít žlutou nebo oranžovou vestu s reflexními pruhy u sebe ale musíte i na Slovensku, v Belgii, Portugalsku, Španělsku nebo Norsku.

Silniční kontrola (ilustrační foto)

V Chorvatsku a Itálii musíte mít vesty pro celou posádku. Zajímavé je, že v Německu se bez reflexní vesty obejdete úplně. V Maďarsku jí zase musí mít na sobě každý, kdo jde po silnici mimo obec.

V okolních státech ještě často najdete v povinné výbavě vozu hasicí přístroj. Povinný je v Chorvatsku v komerčních autech, Řecku, Rusku, Litvě a Turecku.

Chorvaté a Slovinci by vám mohli ještě zkontrolovat, jestli máte dva výstražné trojúhelníky ve chvíli, kdy je za vůz připojený přívěs.

Máme pro vás jedno doporučení - určitě nic nezkazíte, když do kufru auta přibalíte sebou tažné lano, rukavice, startovací kabely, hasicí přístroj, deku, svítilnu a destilovanou vodu. A určitě také nezapomeňte na euroformulář k dopravní nehodě!

autor: Milan Král
Spustit audio