Netopýry probudila neobvykle teplá zima

24. únor 2014

Už jste někdy slyšeli o netopýří váze? Vypadá jako kalkulačka. Ivana Hancvenclová ze záchranné stanice Archa v Liberci na ní váží tyto drobounké létající savce.

Netopýři se dokáží prokousat zdí, a mohou vám spořádat zásoby ze spíže a jsou případy, kdy lidem po nocích sají krev… Mýty a pověry provázejí tyto užitečné létající savce od nepaměti. Ve skutečnosti některé druhy netopýrů, kteří žijí v našich končinách, dokážou ulovit až 1 200 komárů za jedinou hodinu.


Je hodně teplo, takže spousta těch netopýrů si myslí, že už je jaro a vylétává. Hmyz nelétá a oni si nemají co nalovit. Takže v tomto období, pokud najdeme netopýra takhle venku, určitě to není pro to zvířátko dobré a je vhodné kontaktovat záchrannou stanici.


Tam dávají netopýry do speciálních boxů, aby se ještě vykrmili. Netopýr musí mít správnou zazimovací kondici podobně jako je to třeba u ježků.


„Letos se nám podařilo vybudovat zimoviště profesionální. Ale tady mám teď třeba probuzených sedm netopýrů pestrých, které jsem kontrolovala po měsíci pobytu na zimovišti a zjistila jsem, že trošku zhubli, víc než by měli, takže jsem je zase vyndala, pár dní je pokrmím a pak je zase vrátím zpátky do těch zimovacích budek, aby pospali,“ popisuje Ivana Hancvenclová.


Poslechněte si celý rozhovor s Ivetou Kalátovou:


Zooložka Ivana Hancvenclová bude hostem Českého rozhlasu Sever také ve Světě zvířat v sobotu po 11 hodině.

autor: Iveta Kalátová
Spustit audio