Včelí bodnutí je zdravé, tvrdí včelař. Tedy pokud nejste alergik!

13. květen 2014

Všechny včelí produkty, ať už med, vosk, mateří kašička nebo propolis, jsou zdravé a pro člověka prospěšné. Podle včelaře Jana Kocourka pomáhá i včelí bodnutí.

První letošní med už je k mání. Podle včelaře Jana Kocourka, který má včely v panenské přírodě Ralska na Českolipsku, tomu ale předchází spousta práce a starostí.

„Zima byla letos pro včely velmi příznivá – byla krátká a mírná, takže včely zimovaly dobře a jsou silné,“ popisuje Jan Kocourek a dodává: „Základem kvalitního včelstva je sehnat dobrou matku, která předává následujícím generacím včel genetickou informaci.“

A co všechno musí včelař udělat, než může začít stáčet med? „Po posledním vytáčení včelstva ještě přeléčit, nakrmit, čekat na rozvoj na jaře, pak další léčení a rozšiřování včelstev a pak v květnu bonbónek – první medobraní,“ vypočítává s láskou včelař.

Jak vypadá stáčení? S čeho se skládají včelí plástve? A proč je včelí bodnutí zdravé? Poslouchejte…

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.