Farmářské trhy v Děčíne nabízejí nejen kvalitní potraviny, ale i sazenice a květiny

19. květen 2014

Pultíky plné kytiček, sazenic zeleniny i voňavých pekařských, uzenářských, mlékárenských a dalších výrobků. Takový je kolorit farmářských trhů na Masarykově náměstí v Děčíně.

Každou středu děčínské Masarykovo náměstí zaplňují prodejní stánky. Line se od nich vůně čerstvě upečeného chleba i dalších pekařských, uzenářských, mlékárenských a jiných výrobků.

V tomto čase lidé na děčínských farmářských trzích také hodně nakupují sazenice květin a zeleniny. „Vybrala jsem si tady afrikány. Určitě se mi to vyplatí, vždyť už kvetou,“ pochvalovala si cestu na farmářské trhy paní Eva, která se ještě chystala nakoupit nějaké uzenářské výrobky a slunečnicový chléb.

„My jsme teď na chalupě a na trhy do Děčína jezdíme celkem pravidelně. Koupil jsem si cukety a na chalupě míváme také brambory, rajčata, papriky. To si všechno pěstujeme sami,“ vysvětloval další spokojený návštěvník trhů, pan Bohouš.

Nabídku regionálních produktů na trzích v Děčíně obohacují i trhovci ze vzdálenějších míst.

Farmářské trhy v Děčíně

„Přivezl jsem kvalitní sýrové produkty, domácí brynzu, čerstvé máslíčko, pravé ovčí jogurty a další výrobky, které nijak neupravujeme konzervanty a dochucovadly,“ zdůrazňoval stánkař Jozef Bača, který do Děčína dorazil ze slovenské Oravy.

Sazenice květin i zeleniny nabízí na farmářských trzích v Děčíně i dalších severočeských městech Milan Krejza, pěstitel z Litoměřicka: „Lidé se zase snaží na zahrádkách pěstovat vlastní zeleninu, takže o nabízené sazenice je zájem,“ pochvaloval si.

Žádné zaměstnance nemá, zahradničení se věnuje celé rodina. Kromě toho musí zvládat i vlastní chov prasat. „Zeleninu samozřejmě konzumujeme, když si ji sami vypěstujeme. Ale já nejradši k vepřovému a nejlepší jsou bramborové jitrnice,“ dodává Milan Krejza v dobrém rozmaru.

Ze stále se lepšící nabídky na děčínských farmářských trzích má radost i jejich organizátorka Šárka Justrová: „Těší mě, že sem každou středu zavítá poměrně dost lidí a mají z čeho vybírat. Sama bych uvítala ještě rozšíření nabídky mlékárenských výrobků,“ dodala.

Regionální farmářské produkty si našly své stálé místo i na jídelníčku v jednom z děčínských bister.

„Máme několik dodavatelů z blízkého okolí. Zeleninu bereme od místního farmáře, stejně tak mléko, sýry a další farmářské výrobky. Zaměřujeme se na lokálnost, aby lidé měli možnost koupit kvalitní místní potraviny,“ připomněla spolumajitelka bistra Denisa Ashton.

autor: Josef Suk
Spustit audio