Michal Gorec: Život papírníka

22. květen 2014

Stroje na ruční výrobu papíru, které ještě pamatují první republiku, najdeme v dílně Michala Gorce ve Zdislavi, v malebné vesničce v Podještědí. Jak se takový papír vyrábí?

Stroje na ruční výrobu papíru, které ještě pamatují první republiku, najdeme v dílně Michala Gorce ve Zdislavi, v malebné vesničce v Podještědí. Jak se takový papír vyrábí?

„Hustá kaše z papírenského mlýnu se rozvaří, rozemele a teprve pak se nalije do kádě,Když to pak naberete na sítko, je to podobné, jako když cedíte špagety – voda odteče a papírová kaše zůstane. Držím vodorovně, aby byl papír rovnoměrně tlustý,“ popisuje Michal Gorec.

Mnohé z nás možná překvapí, že papír se dá vyrobit v podstatě ze všech rostlin, která mají v sobě vlákna. Nejčastěji se ale k jeho výrobě používal len a konopí.

„Zpracováváme také staré hadry, tedy vlastně bavlnu. Profese hadrníka, která tady byla v 17. A 18. století, to byl člověk, který sbíral po panstvích staré hadry. Ty se pak nechaly zahnívat, pak se to tlouklo ve stoupách na papírovou kaši a dělal se z toho papír. Hadrník tedy nebyl nikdo špatný, ale důležitá profese, protože papíru byl nedostatek,“ vysvětluje papírník.

Ruční výroba papíru

Výrobu a historií papíru má Michal Gorec ze Zdislavi doslova v malíčku. Nebylo tomu však vždy. Co ho přimělo, že vyměnil post ředitele bankovní pobočky za dílnu na výrobu papíru?

„Já jsem u papíru zůstal, jen ho používám jinak a jiným způsobem,“ směje se Michal Gorc. Práci bankéře měl sice rád, ale sen otevřít papírnu byl silnější. Jak se k papíru dostal? Poslouchejte…

Pokud si někdy uděláte výlet do malebné vesničky Zdislava v Podještědí, nezapomeňte navštívit toto malé hospodářství s dílnou na ruční papír. Možná budete překvapeni, s jakým zaujetím vám bude Michal Gorec o ruční výrobě papíru vyprávět.

autor: Iveta Kalátová
Spustit audio