Tip na výlet: Rozhledna na Sněžníku

29. květen 2014

Víte, že prvním místem na území dnešní naší republiky, kde se podařilo před skoro 80 lety zachytit televizní signál z olympiády v Berlíně, byl Děčínský Sněžník? A to díky tamní rozhledně!

Už 150 let je rozhledna na Děčínském Sněžníku oblíbeným místem turistických zastavení. Tamní vyhlídková věž ale měla původně jiné poslání.

Zástupci Rakouska, Saska a Pruska se v roce 1862 dohodli, že bude třeba na této stolové hoře vytvořit jakýsi triangulační bod pro zaměření hranic a jiné účely.

„Návrhy byly dva – buď se tam postaví jednoduchá dřevěná věž, nebo se udělají průsmyky v lese. Hrabě Thun, kterému Sněžník patřil, průsmyky odmítl s tím, že radši bude, aby tam stála věž – ale ne dřevěná,“ vypravuje Petra Nedvědová, autorka publikace o historii sněžnické rozhledny a jejím okolí.

33 metrů vysoká věž z pískovce s rozhlednou se stala ihned oblíbeným výletním místem. U paty věže bylo postaveno nejdřív malé občerstvení, které bylo časem přebudováno na kamennou restauraci s několika hostinskými pokoji.

Děčínský Sněžník je nejvyšší stolovou horou v České republice – rozhled odsud je báječný – ať už na stolové hory v Sasku nebo na České středohoří a při dobré viditelnosti je vidět i Ještěd,“ popisuje Petra Nedvědová.

Rozhledně v 80. letech hrozil zánik – byla totiž v dezolátním stavu a na její rekonstrukci se nedařilo najít peníze. Nakonec více než dva miliony korun do záchrany rozhledny investovalo město Jílové počátkem 90. let.

Díky tehdejší rekonstrukci se podařilo vyhlídkovou věž zachránit před zbořením a právě letos rozhledna slaví 150 let své existence! Oslavit její výročí můžete i vy - stačí vyrazit 21. června na Děčínský Sněžník, kde se uskuteční oslavy jubilea této kamenné dámy.

autor: Josef Suk
Spustit audio