Šestice dívek z Chomutovska nafotila kalendář aktů na pomoc africkým slonům

2. září 2014

Šest dívek z Chomutova a okolí se rozhodlo pomoci slonům v Africe. Přišly proto s velmi originálním nápadem. V severních Čechách nafotily kalendář plný aktů a zobrazení života v Africe. Peníze z jeho prodeje pak chtějí použít na nákup zařízení pro sledování slonů a jejich ochranu před pytláky.

„Černý kontinent má víc problémů, nejen se zvířaty... My jsme se chtěly zaměřit na ta zvířata,“ říká Kateřina Vavřincová.

K pomoci slonům dívky vedla nejen láska ke zvířatům, inspirovaly se také u jiného českého ochránce africké příroy, u Arthura Sniegoně.

„Ve 24 letech odjel do Afriky sám na kole s tím, že pomůže trochu zlepšit tu situaci tam. Vydává se za kupce, ptá se po slonovině, vždycky takhle někoho naláká a pak to nahlásí policii,“ popisuje Vavřincová.

Dívky proto napsaly do Arthurovy nadace a dohodly se s ní na vlastním focení. To probíhalo přímo v areálu kadaňské kaolínky. „Chtěly jsme se co nejvíc přiblížit tomu prostředí Afriky,“ vysvětluje výběr místa focení Zuzana Polková.

Kalendář, který dívky nafotily, má dvě části – v jedné jsou akty, zatímco druhá ukazuje život v Africe a problematiku pytlačení.

Kalendář už je před vytištěním, slečny ale stále potřebují podporu pro vydání. Slonům ale nechtějí pomoci jen prodejem kalendářů.

„Plánujeme vernisáž fotografií – ne těch, co budou v kalendáři, ale těch, co se do něj nevešly a také momentek z příprav,“ dodává Kateřina Vavřincová. Kalendář chtějí dívky vydat ještě během podzimu.

autor: bach
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.