14. leden: tvůrce knihovnické chobotnice a zpěvačka, ze které je dnes astrální bytost

14. leden 2018
Stalo se dnes

Dnes je neděle, 14. ledna. Svátek slaví Radovan, a přesto, že je začátek letošního ledna opravdu teplý, ale není to nic proti roku 1993, kdy bylo div ne letních 13,3 °C.

Dnes si připomeneme jednoho z Čechů, který to ve světě dotáhl daleko, Kupodivu v zemích českých platí, že kdo se prosadí v zahraničí, mívá to doma těžké. Typickým příkladem byl bohužel architekt Jan Kaplický. Autor několika světoznámých staveb doma se svou chobotnicí, neboli „blobem“, určeným pro Národní knihovnu, neuspěl. Zemřel 14. ledna 2009 na selhání srdce, právě v den, kdy se mu narodila očekávaná dcera.

I životní osud druhého dnešního oslavence je zajímavý. Dnes má totiž narozeniny zpěvačka Jana Kratochvílová. Dobře jí znáte i z našeho vysílání. A proč toho v Československu moc nestihla? Tehdejší režim jí povolil cestu do Irska na festival, aby pak následně rozhlásil, že emigrovala. No a Janě tak doma hrozilo vězení.

Na anglických ostrovech tak už zůstala. Dnes si nechává říkat astrálním jménem Uriel, ale to už je jiný příběh. A ještě jedny narozeniny – dnes je má i můj táta, tak snad mi odpustíte, když na dálku popřeju. Tati, všechno nej! Hezký den přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio