Severočeské divadlo zahájí novou sezónu Prodanou nevěstou

3. říjen 2014

Snad každý už podle prvních tónů pozná rozjásanou i lyrickou hudbu Smetanovy Prodané nevěsty. Severočeské divadlo v Ústí nad Labem jí nastudovalo jako první premiéru nové sezóny a jeden každý z těch, kteří se na tom podíleli, má v Prodané nevěstě to své NEJ.

Například Lenka Jarolímková Schützová (role Háty) v ní nachází určitou životní moudrost, Jan Ondráček (Jeník) se zas nechává unášet nádhernou hudbou, Anna Klamo (Mařenka) vnímá, jak tato Smetanova opera a česká hudba vůbec podněcuje národní hrdost a Pavel Švingr (Kecal) považuje právě tuto roli, vedle Vodníka z Rusalky, za nejkrásnější a nejobtížnější z české operní literatury.

Sbormistr Milan Kaňák chápe Prodanou nevěstu, tuto „přeznámou“ operu, jako dráždivou výzvu - při každém návratu v ní objevuje nové detaily, režisér Zbyněk Brabec jí zase považuje za NEJ operu samotnou - je totiž výborně dramaturgicky vystavěná…

Je prostě dost důvodů, proč se jít na nové provedení Prodané nevěsty podívat, a to jsme se ještě nezmínili o vynikající choreografii Petry Parvoničové a výkonech tanečníků! Dost možná, že najdete i důvody další, kvůli kterým stojí za to jít na tuto Smetanovu operu.

Nestihnete-li premiéru 3. října 2014, další představení je na programu ústeckého divadla 12. října od 17 hodin a jistě bude uváděna po celou sezónu.

Spustit audio