Tip na výlet: Rozhledna U borovice aneb Splněný dětský sen

12. listopad 2014

Na severu Čech stojí spousta rozhleden. Stavěly se už za mocnářství a staví se dosud. Jednou z novějších je soukromá rozhledna nad Roprachticemi na Semilsku. Letos 17. listopadu jí bude pět let.

Rozhlednu U borovice postavil František Hubař. Postavil ji s přáteli, aby udělal radost sobě i ostatním.

Z 18metrové kamenné věže s dřevěným ochozem je vidět na Krkonoše, Jizerské hory, Orlické hory i do Českého ráje.

„Ta úplně první myšlenka na postavení rozhledny mě napadla už někdy v mých 10 letech, byl to takový můj dětský sen,“ vzpomíná František Hubař.

Vážně začal o stavbě rozhledny uvažovat až dva roky po revoluci, kdy už bylo jisté, že se starý režim nevrátí.

„Začal jsem uvažovat o materiálu. Protože jsem rozhledny znal, tak jsem věděl, že ty dřevené jsou tak na 10 let, pak je to o zdraví. Chtěl jsem, aby zapadala do krajiny a tak jsem zavrhl kov a rozhodl jsem se pro kámen,“ vysvětluje Hubař.

Kámen, ze kterého je rozhledna postavena, pochází z kamenolomu, který už je 50 let zavřený. Jak je to možné? Pan Hubař ho trpělivě 15 let skupoval za vlastní peníze z demolovaných staveb a teprve když měl kamene dost, začal se stavbou.

„Vlastní stavba trvala zhruba dva roky, příprava od projektu šest let,“ konstatuje otec rozhledny. Samotná stavba přitom podle něj byla realizována díky sousedské výpomoci.

Na Rozhlednu U borovice se můžete podívat i teď, o sobotách a nedělích je otevřena od 10 do 15 hodin.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.