Matematika podporuje samostatné myšlení. Navíc může být i zábavná!

26. listopad 2014

Rébusy, sudoku a logické úlohy rozvíjejí podle odborníků schopnost školáků samostatně a tvořivě přemýšlet. Jak navíc dokazuje krajské kolo Logické olympiády v Liberci, tyhle úlohy mohou být i zábavné...

Matematika většinou nepatří ve škole mezi oblíbené předměty. Pokud ale rozvíjíte u dětí matematické a logické uvažování od mala zábavnou formou, nemusí je pak podle odborníků ve škole matematika tolik bolet.

Rozhodně nebolí Honzu Šimůnka z Jablonce nad Nisou. Ten se dostal do krajského kola Logické olympiády v Liberci a řešil následující zajímavý úkol.

„Družice A oběhla zeměkouli jednou za 4 roky a družice B za 6 let. Za jak dlouho se setkají ve stejném bodě, jestliže byly vypuštěny ve stejný čas?“

Odpověď je jednoduchá - za 24 let, stačilo vynásobit 6 krát 4. Rébusy, sudoku a logické úlohy učí podle spolupořadatelky olympiády Hany Kotinové kreativně myslet a pracovat.

Účastníci olympiády mívají z matematiky jedničku. Studovat jí ale většinou pak nechtějí.

Honza prozradil, čím chce být: „Buď paleontologem nebo někým, kdo se stará o dinosaury.“

Důležité podle Honzíka je, že pokud bude mít jednou maturitu z matematiky povinnou, nebo bude -li matematika součástí přijímaček na univerzitu, nebude s ní bojovat.

Spustit audio