Vánočně nazdobený Krakov má českým turistům rozhodně co nabídnout!

10. prosinec 2014

Krakov, velkolepé sídlo polských panovníků, se může chlubit zapsáním na seznam světového dědictví UNESCO. Kromě nevšedních památek tam návštěvníky lákají v těchto dnech tradiční adventní trhy se spoustou řemeslných výrobků a taky s nejrůznějšími dobrotami, jako jsou zubří krakovské klobásy nebo čokoládovo-ovocné špízy.

Návštěvníky Krakova, kteří přijíždějí z celé Evropy, přivítá zvon katedrály na pověstném vrchu Wawel. Uprostřed čtyř hradeb se tam v románských a gotických budovách rozkládá celá historie Polska.

Pod Wawelem je Staré město, které založil v roce 1241 král Boleslav V. Stydlivý, s hlavním náměstím, radniční věží a proslulou historickou tržnicí zvanou Sukiennice. Kolem ní je spousta dobových stánků a stovky nakupujících.

Pokud se turisté rozhodnou nejdřív občerstvit, jistě je potěší grznaniec galicyjski aneb kořeněné horké víno. K němu jistě bude šmakovat klasický polský bigos. Mají tu i zurek, polské kyselo s klobásami a vynikající boršč s pirohy, plněnými mletým masem.

A můžete se vydat nakupovat – například originální keramiku z Boleslawiec, pěkné, obří vánoční malované koule, teplé šály a rukavice z ovčí vlny nebo originální šperky z jantaru.

Krakov má bohatou a slavnou historii

„Hned vedle tržnice na Hlavním náměstí je Mariánský kostel - gotická stavba pochází ze 14. století. Z jejích krásných interiérů a vitráží se až tají dech,“ konstatuje pan Pavel, který se vydal spolu s manželkou a kamarády bílým kočárem taženým nádhernými grošáky na hrad Wawel.

Krakovský hlavní rynek - Radniční věž a tržnice Sukiennice

Tam je k vidění nejen katedrála, kde jsou hrobky polských králů a významných osobností , jako například básníka Adama Mickiewicze, ale taky královské komnaty, klenotnice a zbrojnice - v adventním čase k vidění zdarma.

Polské ceny jsou pro české turisty přijatelné

A ceny? Pohodlné ubytování pro dva se dá v Krakově sehnat za 700 korun na noc, tradiční polský bigos pak vyjde na 90 korun a svařené víno stojí kolem 40 korun.

Tyniec - Benediktýnský klášter z r. 1044 v Krakově

V obchodech, restauracích a taky v řadě stánků můžete platit kartou, pokud si vyměníte koruny na zloté, vyjde vás zlotý na 6 korun a 70 haléřů.

Z Liberce do Krakova je to 480 kilometrů, ty ale ujedete po polské dálnici rychle. Benzín je v Polsku o něco levnější než u nás, ale pozor - na polské dálnici se platí mýtné.

Spustit audio