Jana Henychová se už teď připravuje na jeden z nejdrsnějších závodů muscherů - Femundlopet

11. prosinec 2014

Téměř denně se ozývá Horním Maxovem v Jizerských horách štěkot 29 sibiřských husky, se kterými vyráží musherka Jana Henychová na svůj každodenní trénink. Chystá se totiž na start prestižního závodu Femundlopet, který startuje 6. února v norském městečku. Jak takový závod na 600 kilometrů probíhá?

Na jeden z nejdrsnějších závodů Femundlopet tvrdě trénuje musherka Jana Henychová z Horního Maxova. Denně vyráží se svým psím spřežením na čím dál delší tratě. A není se čemu divit.

Zanedlouho bude se ssvou smečkou sibiřských husky zdolávat 600 kilometrů dlouhou zasněženou krajinu, kde teploty extrémně klesají pod mínus 40 stupňů Celsia, a kde není nouze ani o pořádné sněhové vánice.

Musherka Jana Henychová se svým psím spřžením při tréninku

Jana Henychová tam bude z Česka jediná. Jejími konkurenty bude 60 musherů z osmi zemí Evropy. Skoro tři čtvrtiny tvoří Norové. Věřme tedy, že statečná a houževnatá musherka, která nedá na své téměř třicetihlavé psí stádo dopustit, v pořádku dojede do cíle.

Jaký je vlastně dálkový rekord Jany Henychové? 250 kilometrů za 24 hodin. Za svůj největší úspěch pak považuje dokončení závodu Finmmarkslopet na 1000 kilometrů za 8 dní a 16 hodin.

Držíme palce!

autor: Iveta Kalátová
Spustit audio