Dobrý krejčí nad zlato!
Dobrý krejčí, který dokáže ušít oděv dle individuálních požadavků a potřeb zákazníka je dnes opět vyhledávaným odborníkem. Zkušených krejčích ubývá, stejně tak jako míst, kde se lze tomuto řemeslu vyučit. Jedna z mála škol, kde je krejčovský obor nejen akreditován, ale také se tu vyučuje, je Střední odborná škola gastronomie a služeb v Liberci.
Blíží se uzávěrka přihlášek na střední školy a učební obory. Zatímco maturitní vysvědčení je pro mnohé rodiče přesvědčivou motivací k podání přihlášky, trhem často více poptávané obory, ovšem "jen" s výučním listem, tolik netáhnou. Přitom už dnes existuje hlad po šikovných řemeslnících s odbornou kvalifikací.
Na liberecké Střední odborné škole gastronomie a služeb garantují řadu maturitních i nematuritních oborů. A mají tu i nedávno zrekonstruovanou krejčovskou dílnu a učebnu.
Jako téměř jediní v zemi tu provozují a vyučují krejčovské řemeslo - navíc v podmínkách blízkých reálnému trhu. Studenti se tak připravují na roli i nezávislých živnostníků, potvrdila Davidovi Hamrovi učitelka odborného výcviku Ludmila Baumrukrová. Poslouchejte…
Na závěr ještě dodejme, že na obor klasický krejčí lze se přihlásit do 15. března!
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.