Nachlazení můžete léčit sami. Lékárník vám poradí, co je pro vás vhodné

3. březen 2015
Jak správně nakupovat

Stále častěji zamíříme v případě nachlazení a rýmy místo k lékaři rovnou do lékárny a léčíme se sami. Nabídka volně dostupných léků a cenové rozdíly mezi jednotlivými přípravky jsou tak veliké, že je vždy dobré si nechat poradit. Jednoznačně nejlépe ale pomůže vyhřátá postel a dostatek tekutin.

Když cítíte, že na vás něco leze, pořiďte si co nejdříve přípravek na aktivaci imunitního systému, vhodné jsou ty s hlívou ústřičnou, nebo echinaceou a zvyšte dávky vitamínu C. Imunitnímu systému také pomáhají probiotika.

Když nemoc momentálně vítězí, musíte přitvrdit. Pokračujte ve zvýšených dávkách vitamínu C a nasaďte také léky na snížení teploty, čaje pro usnadnění dýchání a čaje na vyvolání pocení. Na vyčerpávající suchý kašel jsou vhodné přípravky na tlumení kašle, uvolňování hlenů naopak podpoříme přípravkem na usnadnění vykašlávání.

Dobrá je i kombinace přípravků: přes den na vykašlávání, přes noc, abychom se vyspali, na tlumení kašle.

Jak upozorňuje lékárník Karel Struha, kombinované léky, které řeší zároveň snížení teploty a pomoc s kašlem, jsou vhodné jen pro někoho. Často se stává, že lidem s vysokým tlakem, cukrovkou a osobám užívajícím léky na ředění krve, by mohly kombinované léky ublížit. Proto při nákupu volně dostupných léků a jakýchkoliv doplňků vždy oznamte lékárníkovi, s jakou nemocí se léčíte, a léky, které pravidelně užíváte.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.