Křížem krajem: s KČT Chomutov na Otevírání studánky do Bezručova údolí

9. duben 2015

V Bezručově údolí v Chomutově je studánka Bohumíra Pokorného. Vždycky na jaře jí chomutovský Klub českých turistů odemkne a na podzim zase zamkne. V sobotu 11. dubna se koná už 32. ročník - u této slavnostní chvíle můžete být i vy!

Na podzim roku 1983 objevila paní Doležálková, jedna z prvních předsedkyň klubu českých turistů a pan Pokorný, bývalý vedoucí turistiky, v Bezručově údolí, na cestě značené modrou turistickou značkou, studánku.

Pan Pokorný, Svoboda a Braun začali studánku čistit, postavili nad ní stříšku a 18.3.1984 se konalo 1. otvírání studánky.

Klíč, který nechali pro tuto příležitost vyrobit, zůstal po smrti pana Pokorného v jeho rodině. Aby chomutovští turisté zachovali tradici, nechali vyrobit klíč nový a složili i novou básničku.

„Otvírám tě, studánko, dej nám vody malinko, zlá ruka ať tě nezraní, voda tvá ať se nezkazí.“

Čtěte také

Postupem doby, vlivem ruky vandalů a nepřízně počasí, kdy se na studánku zřítil strom, byla stříška výrazně poškozena. Členové turistického oddílu jí ale na vlastní náklady opravili.

V roce 2011 se zapojili do celoevropského programu EURORANDO, kdy se ze studánek a pramenů řek odebírala voda, která se na různých místech slévala dohromady a převážela do Alhambry, kde se vlila do Lví fontány. Šlo o to upozornit na vodu jako na životodárnou kapalinu a také na to, že je jí třeba chránit a neplýtvat jí.

Pro takovou velkou akci ale bylo potřeba studánku celou zrenovovat. Jednoduché to nebylo, ale nakonec se to podařilo. Celou novou stříšku vyrobily Chomutovské městské lesy, stojany na ceduli s označením studánky opravili pracovníci Povodí Ohře a novou desku pro ceduli dodal pan Dvořák, nápis nechal zhotovit pan Pajdič.

Studánka byla pojmenována studánkou Bohumíra Pokorného - toho, kdo ji objevil a Otvírání studánky založil. Přijďte i vy, společně s chomutovskými turisty, vzdát úctu vodě i obětavým lidem!

Spustit audio