Krušnohorská vyhlídková dráha je plná viaduktů a vzpomínek na zašlé časy

17. červen 2015

Kozí, Švestková, Doupovská, Zubrnická nebo Moldavská horská dráha. Historické vyhlídkové železnice v Ústeckém kraji, které nadšenci nechtějí nechat padnout, ale těžko se na jejich provoz hledají peníze. U našich saských sousedů mají podobnou železnici také. Jmenuje se Krušnohorská vyhlídková dráha.

Asi 26 kilometrů dlouhá vyhlídková železnice vedoucí mezi Annaberg-Buchholzem a starobylým Schwarzenbergem láká nejen Němce, ale i cizince. Jak říká Thomas Strömsdörfer ze spolku saských přátel železnice, krásné krajině se z oken vlaku vloni podivovali i hosté z Brazílie.

Krušnohroská vyhlídková dráha jezdí jen šest víkendů v roce, za tuto dobu se jí jen v loňské sezóně projelo na 1800 cestujících.

Atraktivní je sama železniční trať - krušnohorská údolí totiž překonává po viaduktech - nejznámější z nich je ten u Markersbachu. Dráha také projíždí historickými nádraží a končí v řezbářském starobylém městečku Schwarzenberg. Tady mají mimo jiné železniční muzeu, odkud na trať občas zapůjčují parní lokomotivu. Jak připomněla Hanka Göthel z turistického sdružení, ta tu letos jela v květnu.

Znovu se lokomotiva s parním kotlem po vyhlídkové dráze rozjede až o víkendu 3. a 4. října. Jinak se tu jezdí historickými motorovými vlaky.

Peníze na historickou železnice chybí i v Sasku

Aby to ale nevypadalo jako úplná idyla - i saská turistická železnice - podobně jako její české kolegyně - řeší různé problémy - především finanční.

Například kolejnice a návěstí dráhy patří Německým drahám, které už trať nabídly k prodeji. Ale i tak prý budou rády nadále zajišťovat na trati provoz - pokud na něj nový majitel sežene potřebné drobné.

Podle Lutze Mehlhorna, šéfa Krušnohorské dráhy, přijde její provoz ročně na 200.000 eur. Jestli na oblíbenou železnici přispěje v rámci podpory turismu i Svobodný stát Sasko to zůstává otevřené.

Nejbližší termín, ve kterém se krušnohorskou dráhou můžete svézt, je víkend 4. a 5. července. Na železniční stanici do Annaberg-Buchholz je to z českých Vejprt, co by kamenem dohodil.

Spustit audio