Pohádky tisíce a jedné noci mají své pokračování – ve Spojených arabských emirátech!

6. srpen 2015

Pohádky tisíce a jedné noci mají své pokračování, protože luxus některých míst ve Spojených arabských emirátech mnohému vyráží dech. Vydejme se tam za trochou poznání!

Pohádky tisíce a jedné noci mají ve Spojených arabských emirátech své pokračování – alespoň co se luxusu a skvostných paláců týká. Tato země nabízí nevšední zážitky, úžasnou moderní architekturu, třeba prezidentský palác v Abú Dhabí zdobí křišťálové lustry z Kamenického Šenova, a nakonec i pohled, odkud to bohatství pramení.

Sedm emirátů na pobřeží Perského a částečně i Ománského zálivu tvoří Spojené arabské emiráty: jmenovitě je to z nich největší Abú Dhabí (je to i hlavní město), Dubai (turisticky nejvyhledávanější), Šardžá, Adžmán, Umm al-Kuvajn, Raš al-Chajma a Fudžajra.

Obyvatelé se původně živili zejména pirátstvím, obchodováním s kořením a lovem perel a ryb. Zlom nastal v roce 1962 – začal se těžit zemní plyn a ropa, místní emíři se vymanili zpod britské nadvlády a v roce 1972 vytvořili Spojené arabské emiráty.

Turistické zajímavosti

Spojené arabské emiráty

Pokud chcete užasnout nad architekturou třetího tisíciletí, pak jste tu správně. Zdejší projekty opravdu stojí za to vidět, obdivovat můžete i umělé ostrovy, lákat vás může i nákupní centrum s kluzištěm, podchod pod rozměrným akváriem nebo krytá lyžařská sjezdovka, luxusní hotely se špičkovými službami.

Na své si přijdou plážoví „povaleči“ - pláže jsou tu písčité, čisté. Jen pozor, pokud opustíte hotelovou pláž, musí se ženy koupat zahalené.

Dobrodružnější povahy si užijí výletu na džípech mezi obrovitými dunami v Abú Dhabí nebo velbloudích závodů a nakonec k zážitkům patří i pozorovat desítky, možná stovky tankerů, které čekají na ropu, aby ji vyvezly do celého světa.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.