Hrad Rotštejn se o víkendu rozloučí s létem šermířskými slavnostmi

21. srpen 2015

Český ráj se pyšní řadou památek. Nejde zdaleka jen o hrad Trosky či zámky Sychrov a Hrubý Rohozec. Zajímavá je například i ranně gotická zřícenina hradu Rotštejn. Leží zhruba devět kilometrů severovýchodně od Turnova v přírodní rezervaci Klokočské skály, na jejím samém okraji, a je tedy součástí Chráněné krajinné oblasti Český ráj.

Hrad Rotštejn byl založen v polovině 13. století Jaroslavem z rodu Markwarticů stejně jako nedaleký hrad Valdštejn. Své největší slávy dosáhly Rotštejnové a s nimi hrad a celé panství za vlády císaře a krále Karla IV. Klokočí v té době dokonce dosáhlo trhovního práva. Bylo to v roce 1360 a je nutné zmínit, že trhovní právo bylo právo městské, které bylo udělené obci.

„Soukromě jsem přesvědčena, že kdyby Rotštejnové nevymřeli léta páně 1415, tak by se z Klokočí časem stalo město,“ říká kastelánka Hana Talli Hlubůčková.

Po zmiňované době slávy ale přišel úpadek. „Poprvé je jako zámek zpustlý se zdmi a skalami zborcenými do nádvoří udáván v roce 1514,“ upřesňuje kastelánka.

Později jeskyně a stavební kámen ze zdí využívali vesničané. Vzniklo tak unikátní vesnické osídlení. Rozebírání hradu na stavení se na něm ale zle podepsalo.

Šermíři na Rotštejně

„O záchranu a propagaci Rotštejna se zasloužil profesor University Karlovy a známý turnovský rodák J.V. Šimák, který dokonce na mladém československém státu vymohl na tu dobu obrovskou dotaci 12.000 korun,“ podotýká Hlubůčková.

Bez Šimákova zásahu by nyní bylo sotva co navštěvovat sotva by se na Rotštejně mohlo konat šermířské loučení s létem.

To letošní proběhne v sobotu a v neděli 22. a 23. srpna. Sobotní program začíná již v 10 hodin dopoledne žehnáním Božích muk na Fialníku. Kolem 11 se vydá na cestu kostýmovaný průvod pod korouhví paní z Rotštejna. Začátky kratochvilné taškařice Trhovní právo je naše, kde nebudou chybět zpěvy a šermířské souboje, jsou v 11:30, 13:30 a 15:30. V neděli představení na hradě začínají o půl hodiny dříve.

Hrad Rotštejn je do konce prázdnin otevřen denně a v září pouze o víkendech. Limitující je také počasí. Kvůli bezpečnosti návštěvníků je hrad za deště až do vyschnutí uzavřen.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.