Objevte roubený klenot – přes 400 let starou hospodu v Trávníčku v Podještědí

29. srpen 2015

Malebné Podještědí, kraj Karoliny Světlé, to není jenom Český Dub a malá obec Světlá. Jsou to třeba i Hradčany, které nemají jenom v Praze, nebo Trávníček, kde zase najdete prastarý klenot mezi roubenými chalupami této oblasti.

Prastará roubenka, která pamatuje více jak 400 let, je sice momentálně spíše v demoličním stavu, ale zato je v dobrých rukách. Do své správy ji totiž dostal spolek Dubáci, jehož členové se už čtvrtým rokem zasazují o oživování společenského života v malých obcích Podještědí, například v Sobákově.

Zachraňují také památky - prvním příkladem může být kostel v Letařovicích, i když teď je nejvíc zaměstnává právě roubený dům v Trávníčku. Před první světovou válkou tam býval hostinec Antonína Berana, se kterým jsou spojeny i budoucí vyhlídky.

„Chtěli bychom tam zřídit muzeum podještědské lidové kultury a navázat na tradici setkávání lidí, naše muzeum by mělo být živé,“ popisuje budoucí záměry s roubenkou Petr Pivoňka, místopředseda spolu Dubáci.

Takhle nějak mohl vypadat hostinský Antonín Beran

„Zároveň bychom chtěli, aby se tam dalo točit pivo, jak to bylo za dob Antonína Berana,“ doplňuje.

Trávníček i jeho okolí - třeba zmíněné Hradčany nebo Letařovice, rozhodně stojí za to, abyste je navštívili. Poslechněte si příspěvek a nechte se do těchto míst pozvat samotným hostinským, který v Trávníčku před sto lety čepoval pivo žíznivým pocestným.

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.