Poker je u nás stále populárnější. Navíc podle hráčů nejde o hazard, ale spíš o sport

4. září 2015

Stále více Čechů přichází na chuť pokeru - karetní hře, kterou stát vnímá jako hazard. Řada hráčů ale poker považuje za regulérní sport. Tato karetní hra se těší stále vyšší oblibě celosvětově a pokerové turnaje přenášené sportovními televizními kanály mají všude mimořádně vysokou sledovanost.

V poslední době významně roste zejména odvětví online hráčství. Aby ale poker zůstal sportem, je dobré volit turnaje s pevným počátečním vkladem, který na lokální úrovni většinou nepřesáhne pár stovek. Takového turnaje se může zúčastnit každý starší osmnácti let.

Ve větších městech bývá i několik pokerových heren, které pořádají pravidelné turnaje. Jednu takovou v Liberci navštívil s mikrofonem David Hamr.

„Poker je koníček, je to něco podobného, jako když jdete do hospody a pokecáte s kámoši,“ říká o své oblíbené karetní hře občasný pokerový hráč Karel Novák z Liberce.

Provozovatel liberecké herny Petr Ilcl dodává: „ Když chcete vyhrát velký peníze, tak na internetu, naživo je to o kontaktu s lidmi, že můžete třeba číst i ty chyby v jejich "pokerface".“

Absence sociální kontroly a interakce ale činí z internetového pokeru alespoň při tzv. cash hrách zejména pro nezkušené hráče nebo jedince se sklonem ke gamblerství poměrně riskantní podnik. Naopak malé lokální turnaje s pevným zápisným do výše několika set jsou opravdu spíš sportem nebo společenskou zábavou.

I tak je ale účast na turnaji, byť i s minimálním vkladem, zapovězena nezletilým a před účastí v něm je nutné se prokázat platným dokladem totožnosti.

autor: David Hamr
Spustit audio