Před 150 lety se narodil spoluzakladatel mladoboleslavské automobilky Václav Laurin

25. září 2015

27. září tomu bude 150 let, co se necelé dva kilometry od zámku Sychrov narodil konstruktér, podnikatel a spoluzakladatel mladoboleslavské automobilky Václav Laurin.

Že se Václav Laurin v mládí vyučil zámečníkem a později se v Turnově stal společníkem Josefa Krause, to je známé. Stejně tak, jako že rozhodující pro jeho další kariéru bylo setkání s mladoboleslavským knihkupcem a vášnivým cyklistou Václavem Klementem.

Spolu založili vlastní dílnu na opravy biciklů, to bylo v roce 1895. Kola pak začali vyrábět a v roce 1899, přesně 11. listopadu, představili první skutečný motocykl Laurin & Klement Typ 1. V roce 1905 pak vyjíždí z brány továrny první skutečný automobil Laurin & Klement A.

Václav Laurin - pamětní deska

Co je však méně známé, je to, do jakých poměrů se Václav Laurin narodil. Chlapec vyrůstal v chudém prostředí, otec byl podruh a pracovalo se od svítání do setmění. Proto bylo dát syna do učení na strojního zámečníka vrcholem jejich možností. Jak se později ukázalo, bylo to také tím nejlepším, co pro zručného malého Václava mohli jeho rodiče udělat.

Vydejme se k rodnému domu Václava Laurina. „Rodný dům najdeme v části obce Pěnčín s názvem Kamení. Naproti kapličce je odbočka vlevo a zhruba po 20 metrech se ten dům nachází. Na čelní stěně je pamětní deska. Dům je v současné době v soukromém vlastnictví a je udržován,“ říká starosta Pěnčína Karel Bičík.

Půdorys domu se za 150 let zřejmě nezměnil a právě u rodného domu Václava Laurina proběhne v neděli 27. Září odpoledne od 14 hodin malá vzpomínková akce na památku narození spoluzakladatele mladoboleslavské automobilky.

Rodný dům Václava Laurina v obci Kamení

K vidění budou dva motocykly Laurin & Klement, zahraje cimbálová muzika a nebude chybět občerstvení.

„Sice je avizováno, že některé veterán kluby by se měly u tohoto rodného domu Václava Laurina zastavit, ale nikde není řečeno, v kolik hodin,“ dodává Bičík.

Pokud byste tedy chtěli historické stroje značek Laurin a Klement a také první vozy značky Škoda stoprocentně vidět v akci, tak se vydejte v pondělí do Mladé Boleslavi, kde se koná tradiční Svatováclavská jízda historických vozidel. Ta začne v půl desáté na Komenského náměstí.

Spustit audio