Boží bubeníci se slétli na Smržovce

8. říjen 2015

Gregoriánské chorály, husitské písně a hřmotné bubenické groovy, hrané na bicí soupravy, tympány, elektroniku a basové bubny. To vše doplněné mužským pěveckým souborem Affeto a zpěvačkou Kamilou Kamou. Taková je náplň již 14. ročníku Sletu bubeníků, který s podtitulem Ktož sú boží bubeníci startuje 8. října na Smržovce.

Letošní setkání předních nejen českých muzikantů je v lecčem jiné než dosavadní ročníky. „Po loňském ročníku mi došlo, že kromě toho že tu vždy vznikají nové skladby a objevují se nové tváře, je ten koncept pořád stejný. Tedy že využíváme etnické prvky celého světa. Tak jsem si řekl, že by stálo za to více vytáhnout tu naši evropskou identitu, což se teď ukazuje jako docela aktuální,“ říká šéf projektu, bubeník Pavel Fajt.

Bubeníci se na Parkhotel Smržovka slétnou už několik dnů před koncertem, aby se sehráli i něco nového vytvořili a především, aby před začátkem koncertní šňůry odehráli koncert pro hendikepované.

Ten středeční si jako všechny předchozí náramně užili jak muzikanti, tak zdravotně znevýhodnění. Rytmika jim evidentně udělala radost stejně tak jako okamžiky, kdy se muzikanti vydali přímo mezi ně.

Jak zní gregoriánské chorály s bicími nástroji a elektronikou a navíc okořeněné izraelskou zpěvačkou Kamilou Kamou, kterou Fajt nazývá etnovirem letošního sletu bubeníků můžete dnes (8.10.) večer od 20:30 na Smržovce.

Bubeníci poté objedou celou republiku a na severu se předvědou ještě 22. října v Litoměřicích a 24. a 25. října v Novém Boru.

Spustit audio