Senioři vyrazili do ulic Litvínova. Sprejovat graffiti!

12. listopad 2015

Sprej, šablony a chuť zkusit si neobvyklé umění. To vše měli účastníci workshopu, který pořádala litvínovská knihovna. Kurz určený seniorům se věnoval graffiti, pouličnímu umění mladých.

Celý kurz se inspiroval činností organizace LATA65 v Portugalsku. Skládal se ze čtyř hlavních částí. Nejdřív si účastníci vyslechli v knihovně přednášku, kde se dozvěděli základní informace o graffiti, něco o jeho historii, významu i tvorbě. Následně si vytvořili vlastní šablony pomocí kartonu, zalamovacích nožů a především vlastní fantazie.

Každý z osmi účastníků si vymyslel svůj motiv – od psí tlapky až po abstraktní symboly. Třetí část byla věnovaná sprejování na tréninkových plochách v knihovně. V závěru se senioři vydali vyzkoušet si své nově nabyté dovednosti do terénu a sprejovali na legálních plochách ve městě.

Litvínovští sprejeří - senioři

„Cílem projektu je především smazání věkových stereotypů a propojení umění mladších a starších generací. Senioři pak mohou lépe porozumět novodobým trendům, když si je vyzkouší na vlastní kůži,“ řekla jedna z organizátorek Alena Herzánová.

Přes počáteční nedůvěru si senioři sprejování užili. „Dcera se hrozně divila, co to zkouším,“ prozradila Taťána Kadlečková, účastnice seniorského graffiti. „Chtěla jsem posprejovat naší radnici, když je teď nově nahozená,“ vtipkuje další sprejerka Jarka Drejčková.

Obě se shodují, že malování sprejem bylo zábavné. „Ty velké krásné obrazy se nám líbí, ale klikyháky na domech ne.“ V tom se seniorští sprejeři také jednoznačně shodují.

Workshop bude oficiálně ukončen slavnostní vernisáží a výstavou fotografií, které byly pořízeny v jeho průběhu.

autor: Lenka Šipošová
Spustit audio