„Luk je jedním ze tří nejdůležitějších vynálezů lidstva,“ říká truhlář Tomáš Hanuš

24. listopad 2015

Sněžnice, 6.000 let starý vynález, a ještě o mnoho starší vynálezy, luky a šípy, naplňují dílnu podkrkonošského truhláře Tomáše Hanuše ve Vatleřicích. Protože sněhu je v posledních letech málo i na horách, sněžnice moc využití nenacházejí. Zato luk najde uplatnění v každém počasí i ročním období. Naučí koncentraci i pokoře a navíc je s ním spousta zábavy - a to nejen v dětském věku, kdy jsme si hráli na indiány!

„Říká se, že luk je, vedle ohně a řeči, nejdůležitějším vynálezem pro lidstvo,“ říká Tomáš Hanuš, který sněžnice zatím pověsil na hřebík.

„Na vině je teplé počasí několika předchozích zim a je potřeba dělat něco jiného,“ upřesňuje s tím a věří, že fenomén lukostřelby Češi také objeví.

V dílně Tomáše Hanuše najdete luky i sněžnice

„Například v Rakousku, alespoň v tom horním, komu doma nevisí luk, tak je divný. Luk umožňuje smysluplné prožití volného času od 8letých dětí po 108leté. Nemá to věkové omezení, nemá to zdravotní omezení, nemá to sezónu a rozvíjí to člověka jak po stránce tělesné, tak po stránce mentální,“ vysvětluje Hanuš trpělivě k čemu je luk a šíp dobrý v dnešní době.

Luky a šípy vyrábí z moderních, až kosmických materiálů. Dobré dřevo na tradiční luk už jen těžko k sehnání a moderní materiály nabízejí větší komfort užívání.

Ruční práce je ale stále základem výtvorů Tomáše Hanuše, mimo jiné mistra Evropy v jedné z lukostřeleckých disciplín.

Spustit audio