Liberecká záchranná stanice Archa se stará o nejrůznější zvířata. Jen letos jich zachránila přes 1.000!

28. listopad 2015

Jája a Pája, to jsou jména dvou osmáků, které někdo položil v krabici ke dveřím jablonecké fary. Svůj prozatímní domov našly v Záchranné stanici Archa v Liberci.

Pan farář si s nimi nevěděl rady, a tak se stalo, že dvě samičky osmáků přibyly do velké zvířecí rodiny v Záchranné stanici Archa v Liberci, ve které podle vedoucí centra Ivany Hancvenclové našlo pomoc od začátku roku 2015 neuvěřitelných 1.062 zvířat.

Jde převážně o zraněnou divokou zvěř, poraněné, nebo handicapované dravé ptáky i zpěvné ptactvo. Většinou se vyléčená zvířata vrací zpátky do přírody, ale některá kvůli svému handicapu zůstávají do konce svého života ve stanici.

„Přes dva měsíce už tu máme i korelu, která zřejmě někomu ulétla, zatím se nikdo nepřihlásil, a tak je docela možné, že už u nás zůstane,“ říká Ivana Hancvenclová, která se občas setkává i s kuriózními případy, kdy svá mláďata opustí jejich matka.

Ivana Hancvenclová s jedním ze zvířecích "klientů"

Krkavčí matka? Spíš by se mělo říkat kachní!

Připomíná tak příběh divokých kachňat, která u dveří záchranné stanice ponechala právě jejich matka.

„Už jsme jenom zahlédli, jak odlétá, a tak nám nezbylo nic jiného, než se o ně postarat. Museli jsme počkat, až povyrostou a vytvoří se jim mazová žláza. To totiž málokdo ví, že pokud nemají promazané peří mazem, který jim v jejich útlém věku poskytuje matka, tak se utopí. Naštěstí všechno dobře dopadlo a kachny se po nějaké době, během které se u nás naučily plavat, vrátily do přírody,“ usmívá se Ivana Hancvenclová.

autor: Iveta Kalátová
Spustit audio