Chystá se zvýšení rychlostí na některých silnicích. Řidiči nesmí zapomínat na bezpečnost

11. leden 2016

Vyšší rychlost na třech úsecích silnici v Ústeckém kraji bude během několika týdnů realitou. Zbývá ještě vydat konečné povolení zvýšení rychlosti. Konkrétně jde o dva úseky na silnici I/13 a o jeden úsek na silnici I/7, kde se rychlost zvýší na 110 km/h. Řidiči ale nesmí na silnicích zapomínat na bezpečnost.

„Je to logické. Dneska mají auta stabilizaci a ABS a je to už někde jinde, a když se tam nebude bláznit, tak to není nebezpečné,“ souhlasí se zvýšením rychlosti na třech jmenovaných úsecích Jan Pechout z BESIP.

Řidiči musí ale stále ještě na zvýšení rychlosti počkat do doby, než budou úseky osazeny novým značením. I přesto bude v úsecích nutná opatrnost a na některých místech je možné i nadále očekávat omezení rychlosti.

„Když se jede na Bílinu, tak v tom jednom kopci je připojení v podstatě bez připojovacího pruhu a nevěřím tomu, že se tam ten kamion rozjede. Určitě tam správce komunikace udělá nějaké opatření, a ta rychlost bude snížená na tu 90,“ vysvětluje Pechout.

Čtěte také

Bude ještě důležitější víc při jízdě předvídat

„Musíme se chovat čitelně a musíme předvídat. Například brzdná dráha je úplně jiná ve 110 než v 90. Vedle našeho chování musíme i předvídat, že udělá chybu někdo druhý.“

Podle Jana Pechouta by se nemělo zapomínat ani na základ řízení, kterým je používání směrovek.

„Jezdí kolem mě auta, která stojí kolem milionu a ani nemají blinkry. Mění jízdní pruhy bez směrových světel a argument, že se například v Německu nepoužívají, je zbytečný.“

Řidiči budou moci jezdit rychleji v úsecích mezi Bílinou a Teplicemi, Mostem a Bílinou a Chomutovem a Křimovem. Riziková bude nově značená dálnice D7 mezi Spořicemi na Chomutovsku a Bítozevsí na Lounsku a následně silnice I/7.

„Tam se vlastně střídají komunikace kde je 130 a pak 90 - v tom je to nebezpečné,“ vysvětluje Jan Pechout s tím, že řešení je v takovém případě jediné - protažení dálnice z Bítozevsi až ke Slanému ve Středočeském kraji.

autor: bach
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.